Struja i gas bi trebalo ponovo da poskupe u maju, nakon što su cene, u godini za nama, skočile po čak tri puta, a iz Agencije za energetiku Srbije (AERS) otkrivaju za Nova.rs da li su EPS i Srbijagas tražili nove promene cenovnika.

Struja bi trebalo (ponovo) da počne da se obračunava po novim, višim cenama od 1. maja ove godine, a ista je situacija i sa gasom, a ova poskupljenja energenata, četvrta po redu za godinu i po dana, posledica su aranžmana Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Foto: Shutterstock/Mc_Cloud

Bez obzira na dogovor sa ovom međunarodnom institucijom, ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali rekao je da u aranžmanu sa MMF-om “jasno stoji da nema potrebe za povećanjem cena struje i gasa 2024. godine”.

Da li će, ili ipak neće, energenti poskupeti ove godine, pokušali smo da saznamo od nadležne Agencije za energetiku Srbije (AERS), koja daje saglasnost za svaku promenu cena u sektoru energetike.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kako kažu iz Agencije za Nova.rs, ni Elektroprivreda Srbije, ni Srbijagas, do danas još nisu zatražili nova poskupljenja.

“Agencija proverava opravdanost zahteva za promenu cena struje i gasa onda kada ih dobije od snabdevača, što do danas nije bio slučaj”, kažu iz Agencije.

Struja i gas već poskupeli tri puta za godinu dana

Ukoliko do novog poskupljenja dođe, to će biti četvrto za samo godinu i po dana.

Foto: Shutterstock

Dosad su, tokom 2023, cene struje i gasa skakale u januaru, maju i novembru.

Sva tri puta, cene struje su povećane za osam odsto bez PDV-a, što je oko 9,28 procenata sa porezom, te može da se zaključi da bi novi skok cena koji sledi, verovatno mogao da bude slični, ako ne i isti.

Ipak, iako je zvanično poskupljenje bilo manje od 10 odsto, građani Beograda posvedočili su da su im novembarski računi bili drastično uvećani, a bilo je zaista ekstremnih primera – sa oktobarskih 2.300 na 12.700 dinara.

Istovremeno, poskupljivao je gas, po 10 odsto.

BONUS VIDEO Građani očajni zbog komplikacija oko plaćanja računa za struju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare