Građani Srbije prethodnih dana su drhtavih prstiju otvarali pristigle račune za struju, i to zbog poskupljenja od 9,28 odsto. Ipak, pojedini Beograđani prošli su gore od drugih potrošača, jer nisu mogli da poveruju u ono što vide – njihovi računi nisu veći za desetak odsto, nego daleko više. Ovakav šok doživeo je i Marko A, kada mu je od mladog para kojem izdaje stan stigla poruka da je novembarski račun za struju 12.700 dinara.

Od 1. novembra, u jeku grejne sezone, struja se obračunava po novim, višim cenama, i to je zapravo treće poskupljenje od početka godine. Ovog puta, kilovat je poskupeo za 9,28 odsto.

Poskupljenje je bilo očekivano i najavljivano mesecima unazad, ali to je ujedno jedina stvar koja ove sezone nije iznenadila potrošače.

Prvo iznenađenje bilo je kašnjenje, jer su računi počeli da stižu tek nakon izbora.

Pored kašnjenja, pojedini građani doživeli su neprijatno iznenađenje kada su shvatili da je njihov dug drastično veći od očekivanog.

Jedan od njih je Marko A, koji izdaje stan mladom paru iz Rusije, koji tu živi duže od godinu dana. Kako Marko priča za “Novu”, pre nekoliko dana iznenadila ga je poruka mladića podstanara, koji ga je upitao “da li je normalno da račun za struju bude ovoliki”.

PROČITAJTE JOŠ

A iznos na računu je, u najmanju ruku, šokirao našeg sagovornika, jer je kao ukupan dug naveden iznos od čak 17.494 dinara.

Foto: Shutterstock

“Doduše, oko 4.800 dinara je neki raniji, zaostali dug. Bez obzira na to, dug samo za novembar je skoro 12.700 dinara, to nije normalno”, priča naš sagovornik.

Kako kaže, oktobarski račun za struju bio je daleko manji – oko 2.300 dinara.

“Njih dvoje za grejanje koriste norveške radijatore, ali bez obzira na to, nikako nisam očekivao toliki račun. Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliki su bili računi prošle zime, ne sećam se, ali bili su daleko manji, pa čak ni kada se sva poskupljenja uzmu u obzir, ovo nije realan račun. Pritom, njih dvoje žive sami u jednosobnom stanu od 30 kvadrata, apsolutno je nemoguće da im račun za struju bude toliki”, navodi Marko.

Foto:EPS

Marko nije jedini, potrošači šokirani visokim računima

Marko i njegovi podstanari nisu jedini kojima je račun stigao drastično uvećan, daleko više od najavljenog poskupljenja.

Isti problem ima i Jelena Rašić, ali i njene komšije, jer su svi dobili ogromne račune.

PROČITAJTE JOŠ

Kako nam je ispričala ova Beograđanka, struju uglavnom plaća oko 4.000, maksimalno 5.000 dinara, ali joj je sada stigao račun od čak 13.000.

„Ne provodim toliko vremena u stanu, u principu nekada kuvam, a mašinu uključujem samo uveče. Ne znam kako je ovo moguće“, pita se Jelena.

Shvatila je da nije jedina kada ju je pozvao komšija iz zgrade i požalio se da je dobio račun slične visine kao što je njen.

„Nije mogao da veruje šta vidi. Proveravao je i brojilo. Nema šanse da je potrošio 900 kilovata u novembru“, rekla je naša sagovornica.

Foto:shutterstock by Skart1976

Potrošačima ogromni računi, radnicima EPS-a jednokratna pomoć

Ako prosečno domaćinstvo na mesečnom nivou potroši 350 kilovat-časova, to znači da će za novembarski račun morati da izdvoji i do 5.150 dinara samo za struju.

Inače, struja je tokom ove godine poskupela čak tri puta – u januaru, maju, a potom i u novembru.

A dok potrošačima stižu ogromni računi, radnici EPS-a će, zajedno sa decembarskom platom dobiti i jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.

Kao povod za podelu pomoći ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navela je da je 2023. bila najbolja finansijska godina u poslovanju preduzeća još od 2000, te da je ovaj iznos zapravo zahvalnost zaposlenima.

Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Podsećanja radi, Elektroprivreda Srbije je, tokom prošle godine, pre tri poskupljenja struje, imala gubtike od čak 72,6 milijardi dinara, odnosno oko 620 miliona evra, kako se navodi u finansijskom izveštaju.

BONUS VIDEO Bogdan Petrović o poskupljenju struje i gasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare