Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ekonomski pokazatelјi u prvih 100 dana nove vlade Srbije zadržali su isti trend, privredni rast se usporava, u 2022. godini je bio 2,5 odsto, što Srbiju zadržava na poziciji najsporije rastuće zemlјe u regionu, rekla je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

Ona je rekla da je inflacija 11,5 odsto, nezaposlenost 9,5 odsto, a da je Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto, što će ograničavati privredni rast.

„Povećanje plata za 12,5 odsto i penzija za 12 odsto od januara ove godine manje je od stope inflacije, a gradjanima sa nižim primanjima, čija je potrošnja ograničena na proizvode koji su u periodu tehničke vlade poskupeli više od 40 odsto (hrana i energenti) ne ostavlja prostor za optimizam“, rekla je Popović.

Toliki rast plata i penzija, kako je rekla, uz privredni rast koji je šest puta manji od tog povećanja znači samo jedno, rast zaduživanja, pod mnogo težim okolnostima nego ranije, jer su i ;referentne kamatne stope u zemljama u kojima se Srbija zadužuje visoke, bez naznaka njihovog brzog smanjivanja.

Istakla je da je u celini, prvih 100 dana vlade donelo porast duga i delimično zaustavljanje pada životnog standarda stanovništva, ali bez naznaka o pravcima eventualnog ubrzanja privrednog rasta.

„U zemlјi gde svim resorima upravlјa jedna jedna osoba (predsednik države Aleksandar Vučić), teško je govoriti o novoj vladi. Sve bitne informacije, od poskuplјenja, pojeftinjenja, kašnjenja vozova, saznajemo lično od predsednika države. Čak ni imena novih ministara nije pročitala premijerka, nego predsednik Vučić. On je saopštio i da će kabinet Ane Brnabić najduže trajati do zime 2023. godine“, rekla je Popović.

Dodala je da je osnovni utisak koji ostavlјa nova vlada – muk, jer nijedan ministar, sem ministarke zdravlja Danice Grujičić nije najavio „revolucionarne promene“ u svom resoru, mada se i u zdravstvu nije odmaklo od najave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar