Foto: Shutterstock, Tanjug/Milos Milivojevic

Optimistične prognoze o kretanju inflacije stižu sa svih strana – od ministra finansija Siniše Malog, predstavnika Narodne banke Srbije, pa i od samog predsednika Aleksandra Vučića. Međutim, čini se da svi oni zaboravljaju da spomenu jednu "sitnicu" koja zapravo najviše zanima građane – čak i kada inflacija oslabi i vrati se u ciljane okvire, cene svih onih proizvoda koji su drastično poskupeli, neće se smanjiti.

Inflacija u decembru 2022. godine, od kada postoje poslednji zvanični podaci, bila je 15,1 odsto, baš kao i u novembru.

Činjenica da inflacija stagnira bila je „okidač“ za, između ostalih, i Sinišu Malog, da u javnost iznese poprilično optimistične projekcije – pik inflacije je iza nas, sledi njeno usporavanje i izlazak iz krize.

Foto:Tanjug/Miloš Milivojević

Međutim, on ne spominje ono što potrošače u Srbiji zanima više od zvaničnih procenata – šta će biti sa cenama.

Jedna dobra i jedna loša vest

Kako je nedavno za portal Nova.rs izjavio bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta dr Dejan Šoškić, zaustavljanje rasta inflacije je očekivano.

PROČITAJTE JOŠ

„Očekujem da će se inflacija zaustaviti u svom daljem rastu u prva dva kvartala 2023. i da će do kraja godine postepeno početi da se snižava“, kaže Šoškić.

Iako zaustavljanje rasta inflacije znači I zaustavljanje rasta cena, profesor Šoškić ima i jednu lošu vest za potrošače.

„Treba imati u vidu da pad inflacije nije isto što i vraćanje cena na prethodni nivo. Pad inflacije je, zapravo, samo usporavanje rasta cena“, rekao je Šoškić za Nova.rs.

Ipak, on naglašava da inflatorni pritisci neće prestati tako lako i brzo, jer su zakasnelom reakcijom centralnih banaka kreirana inflatorna očekivanja koja nije lako isputniti i brzo dovesti inflaciju na pređašnji nivo.

Istog je mišljenja i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, koji je, gostujući na televiziji N1 početkom godine ocenio da će poskupljenja u 2023. svakako malo usporiti.

Milan Ćulibrk Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ključni problem je što se cene neće vratiti unazad – neće ići u rikverc“, prokomentarisao je Ćulibrk.

Da li se stvarno nazire zaustavljanje rasta inflacije?

Nisu, međutim, svi stručnjaci složni u tome da će inflacija da uspori tokom ove godine. Tako profesor Ekonomskog fakulteta ipak smatra da je stagniranje inflacije samo „zatišje pred buru“.

Takođe, pored inflacije koja će u jednom trenutku „buknuti“, Savić upozorava na još jedan opasan scenario.

„Sada imamo inflaciju koja se udružila sa ovim što se nama dešava i najbolja mera i najčešće korišćena mera u borbi protiv inflacije je podizanje referentnih kamatnih stopa, odnosno povećanje cene novca što bi trebalo da zaustavi tražnju, ali je probem te mere što to u stvari jako loše utiče na proizvodnju“, rekao je Savić.

Ljubodrag Savić Foto: N1

Dakle, profesor Savić objašnjava da se uz borbu protiv inflacije dešava smanjivanje proizvodnje, otpuštanje radnika, smanjivanje plata. To znači da je ekonomiju sada zahvatila kombinovana inflacija i recesija, odnosno stagflacija, što je, prema njegovim rečima, najgore moguće stanje u koje neka ekonomija može da zapadne.

BONUS VIDEO Petrica Đaković: Poslodavci nemaju razumevanje za inflaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare