Stambeni kredit mogu da podignu samo građani koji su stalno zaposleni, ali nepredviđene okolnosti mogu da dovedu do gubitka posla, što je za banku najgori scenario. Ipak, one imaju svoje načine da se zaštite, a jedan od njih je osiguranje kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Oko 150.000 postupaka se u jednom trenutku vodilo protiv različitih banaka i to zbog naplate troškova obrade kredita i premije osiguranja kod NKOSK, pisali su mediji 2021. godine. Otad ova vrsta osiguranja nije obavezna, već korisnici sami biraju da li će uplatiti polisu, a razlog zašto bi neki odabrali da uplate je činjenica da su kamate niže sa osiguranjem. Ipak, to sada nije slučaj, jer su kamate zamrznute.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), državna je institucija kod koje građani mogu da osiguraju svoje bankarske pozajmice.

Foto: Shutterstock

Ovo osiguranje zapravo štiti banku u slučaju da dužnik prestane da namiruje rate kredita. Ono funkcioniše tako što NKOSK plaća banci rate umesto dužnika, sve dok banka ne proda dužnikov stan na koji je stavljena hipoteka i tako namiri dug.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, ovo osiguranje štiti banku, a korisnika i njegovu porodicu od oduzimanja stana može da zaštiti samo osiguranje života.

Koliko košta osiguranje kod NKOSK?

Pre svega, treba znati da se ovo osiguranje kod NKOSK uplaćuje jednom, prilikom podizanja stambenog kredita, ali ovaj iznos nikako nije zanemarljiv. Prvo se plaća naknada za obradu, što je trošak od 30 evra. Sama premija varira i može da bude od 1,5 do 5,5 odsto za kredite u evrima, što je u Srbiji, u gotovo svim slučajevima valuta u kojoj se podižu stambeni kredit.

Ko podigne kredit u dinarima, premija osiguranja iznosiće od 1,35 do 4,85 odsto, navodi se na zvaničnom sajtu. Ipak, nema mnogo banaka koje nude stambeni kredit u dinarima, a kod onih koje i nude, ove pozajmice vrlo su skupe, još skuplje od onih u evrima.

Foto: Shutterstock

Način obračuna, a samim tim i visina premije zavise od različitih faktora – da li je nekretnina koja se kupuje istovremeno i nekretnina na koju se stavlja hipoteka ili ne, da li postoji životno osiguranje za koje banka ima pravo naplate, da li je stan uknjižen…

Koju korist ima korisnik?

S obzirom na to da je ovo osiguranje koje štiti banku, postavlja se logično pitanje – zašto bi korisnik ovo uplatio i kakve koristi ima? Zapravo, ima nižu kamatu.

Kako bismo uporedili kolike su razlike, proverili smo ponude banaka. Sada, pa do kraja godine, kamate su zamrznute i iste za sve dužnike, bez obzira na to da li imaju ovo osiguranje ili ne. Prema aktuelnoj ponudi, primera radi, Banke poštanska štedionica, kada istekne period fiksnih kamata, za osigurane klijente ona će iznositi 6,92 odsto, a za neosigurane 7,46.

BONUS VIDEO Dobre vesti za korisnike stambenih kredita – ali da li će ih na kraju platiti sa kamatom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar