Foto: Goran Srdanov, Shutterstock

Pakao kroz koji vozači u Beogradu prolaze svaki put kada treba da nađu parking neki su iskoristili kao odličan način da svakog meseca imaju dodatnu zaradu. Naime, pomama za garažama koje se izdaju, gotovo da je ista kao za stanovima, a mnogo se ne razlikuje ni skok cena koje diktira deo grada u kom se garaže nalaze.

Oni koji izdaju garaže vode se sličnim stvarima kao kod izdavanja stana – lokacija diktira cenu. U proseku najjeftinije garažno mesto, uz puno sreće, možete iznajmiti po cenama od 100 do 200 evra mesečno. Kada je reč o kupovini garažnog mesta za to treba izdvojiti i do 35.000 evra.

Jasmina Gavrilov Dražič ispred sajta 4zida.rs kaže da je garaža dobra investcija jer ne zahteva dodatno održavanje, ne plaćaju se računi, a nema ni stanara.

„Garaže predstavljaju dobru investiciju, jer za njihovu kupovinu i dalje treba manje novca nego što bismo izdvojili da kupujemo na primer garsonjeru u Beogradu ili Novom Sadu. Ipak, cena garaža poslednjih godina raste i ovo je posebno vidljivo u poslednjih godinu, dve. Sada se tako u Beogradu retko mogu naći garaže čija je cena ispod 12.000 evra, a u centralnim opštinama Beograda minimalna cena garaže se kreće od 15.000 evra, pa naviše. Garaže u nekim luksuznijim delovima Beograda ili novoizgrađenim kompleksima zgrada prodaju se i po ceni od 30.000 evra“, navodi Dražić.

Dodaje da je u oglasima češće vidljivo iznjamljivanje parking mesta u okviru većih garaža u zgradama, dok je sve manje garaža koje su zasebni objekti.

„Oni koji planiraju da investiraju u kupovinu garaža kao osnovnu prednost navode relativno brzu isplativost, jer garažu možemo da kupimo za npr. 12.000 evra, a da je mesečno izdajemo za 120 evra. Kao drugi benefit navode i to što nemaju posla sa nameštajem, opremanjem nekretnine ili belom tehnikom koja u slučaju izdavanja stanova stanarima može da se kvari, dokupljuje i slično“, navodi Dražić.

Na tržištu nekretnina se mogu pronaći ponude parking mesta u centru grada od 100 evra do 150 evra, dok nešto dalje, na primer u udaljenijem delu Zvezdare garaža od 12 m2 košta 50 evra.

Cene garaža u Beograda

Na Kalenić pijaci za iznajmljivanje parking mesta od 15m2 potrebno je izdvojiti 200 evra, dok se druga mesta slične kvadrature na Vračaru, poput ugla Novopazarske ulice i Maksima Gorkog, kreću oko 150 evra.

Slične cene su i na Zelenom vencu, a na oglasima se može naći i mesto od 14 m2, za 119 evra. negde se mogu naći u ponudi i dva parking mesta, na primer na Mirijevu se to nudi za 100 evra ili u Sarajevskoj ulici za 130 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, cene parking mesta koja su na prodaju su u porastu, pa idu i do nekoliko desetina hiljada evra. U proseku cene iznose oko 20.000 evra na području Dušanovca, Učiteljskog naselja i Crvenog krsta.

Na Dorćolu i Novom Beogradu garaže koštaju oko 25.000-30.000 evra, a na Vračaru kod Hrama Svetog Save se nudi mesto od 24 m2 po ceni od 34.000 evra.

Planula kupovina garažnih mesta

Agent za nekretnine, Katarina Lazarević navodi da je u poslednje vreme primetno i da građani sve češće ciljano kupuju garažna mesta za svoje potrebe.

„Ljudi u poslednje vreme u proseku kupuju i po dve garaže, tj. garažnih mesta. One su i dalje jako skupe, naravno u novogeadnji. Cene idu od 15.000, do čak 35.000 po garažnom mestu, zavisi od dela grada“, navodi Lazarević.

Sagovornica Nove dodaje da nema privatnih javnih garaža, kao i da se ponekad u praksi događa da investitor odbije čoveka koji je sa 30.000 došao da kupi garažu, jer smatra da je bolje da garažu proda uz stan.

BONUS VIDEO: Beogradska Kneza Miloša ipak bez garaža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare