mere u Grčkoj
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Interesovanje građana Srbije za odmor na moru značajno je veće od 1. maja, cene aranžmana su veće do deset odsto u odnosu na prošlu godinu, a avionske karte oko 30 odsto, rekli su danas predstavnici turističkih agencija.

Komercijalni direktor Plana tursa Milan Vasić rekao je za Betu da je broj prodatih aranžmana „ozbiljnije porastao“ od 1. maja u odnosu na prethodni mesec, a da su njihove cene veće za oko desetak odsto.

„Najviše je poskupela avionska karta, za oko 30 odsto, a smeštaj i ishrana za oko deset odsto“, rekao je Vasić.

Dodao je da su najtraženije destinacije Grčka, Crna Gora, Turska, Španija, Italija, Egipat, Albanija i Bugarska.

Zakup desetodnevnog smeštaja u Grčkoj tokom juna i septembra košta oko 100 evra, u julu i avgustu od 200 do 250, plus karta za autobuski prevoz od 60 evra.

Vasić je rekao da će za Albaniju ove godine verovatno biti manje interesovanja jer je podigla cene aranžmana oko 20 odsto, a turisti više nisu prinuđeni da biraju tu destinaciju na koju se za vreme pandemije moglo otputovati sa pasošem ili ličnom kartom, bez strogih antiepidemioloških mera, jer su se i druge destinacije u međuvremenu „otvorile“.

Građani Srbije biraju ovih dana i atraktivnija mesta za odmor kao što su Dominikanska republika, Maldivi, Šejšelska ostrava, Majorka, i grčka ostrva Krit, Krf, Kefaloniju…

Najjeftiniji aranžmani za te destinacije sa avioprevozom za deset dana koštaju od 1.200 – 1.300 evra, pa naviše.

Vasić je rekao da je prodat aranžman za dve osobe, koje nisu stranci, za deset dana na Maldivima i aviokartama za biznis klasu za 50.000 evra od čega više od pola te sume koštaju dve avionske karte.

I neke bliže destinacije su, takođe skupe. Prodat je desetodnevni aranžman za hotelski smeštaj dve osobe u hotelu na Luštici u Crnoj Gori za 4.000 evra.

Direktor agencije Sabra travel Vladimir Vlaho rekao je da je interesovanje za letovanje u odnosu na april prošle godine veće za 50 odsto, a u odnosu na prošli mesec za 25 odsto.

Građani u toj agenciji najviše traže aranžmane za Grčku sa apartmanskim, desetodnevnim smeštajem koji košta od 100 evra krajem maja i početkom juna, a u sezoni od 250 do 300 evra.

Vlaho je rekao da je agencija odlučila da ne povećava cenu karte za autobuski prevoz koja je skuplja za pet do deset evra i da su vratili neke aranžmane iz 2019. godine koji se odnose na Italiju.

BONUS VIDEO – Poskupeće struja, a i gas

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare