Deponija Sopot pozar
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstvo zaštite životne sredine raspisali su tender za izgradnju nove sanitarne deponije Regionalni centar Kalenić kod Uba.

Kako se navodi u oglasu, tender ističe 14. marta 2023. godine, piše Nova ekonomija.

Procenjena vrednost investicije je oko 31,5 miliona evra, a najveći deo finansira EBRD.

Dodaje se da radovi obuhvataju izgradnju prateće infrastrukture, pristupnog puta, dalekovoda i ugradnju opreme.

Pročitajte još:

Izradnja regionalne deponije kod Uba najavljuje se već godinama, a prošle godine je najavljeno kako će radovi početi sredinom ove godine.

Nova deponija kod Uba, kako je ranije najavljeno, biće savremena sanitarna, što zanači da će se otpad odlagati bezbedno, kao i da će se on klasifikovati, kako bi se kasnije reciklirao.

„Paralelno će se raditi i sanacija postojećih lokalnih deponija i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima i posudama, kao i izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica“, izjavio je početkom novembra prošle godine Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“ Ub.

Kako je već pisala Nova ekonomija, u ranijim dokumentima se pominjalo 15 gradova i opština odakle će do budućeg postrojenja nove deponije Kalenić stizati otpad: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Кoceljeva, Osečina, Ljig, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija i Кrupanj.

Regionalne sanitarne deponije u Srbiji već postoje u Subotici, Užicu, Pirotu, Lapovu, Kikindi, Jagodini, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, dok Vranje i Gornji Milanovac imaju sanitarne deponije koje su lokalnog karaktera.

Regionalna deponija Kalenić biće od značaja i za Grad Valjevo, koji trenutno nema rešenje za bezbedno odlaganje otpada.

BONUS VIDEO Kragujevac pun mini deponija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar