Potpećko jezero umesto da bude sinonim za beg iz gradskih sredina i odmor u poprilično divljim krajevima Zapadne Srbije, postalo je asocijacija za deponovanje otpada. Preko deset hiljada kubika raznog otpada, najviše plastike, pluta površinom ovog jezera.

Radi se o smeću koje je nabujala reka Lim u dva talasa, najpre u novembru, zatim i decembru, donela sa crnogorskih nesanitarnih deponija i nanela na lančanicu, plutajuću barijeru na dva i po kilometra od brane Potpećkog jezera na teritoriji Priboja.

Foto: Nova.rs

Uporedo sa otpremanjem smeća, nastavljena je akcija čišćenja područja oko lančanice u kojoj učestvuju opština i Ekološko udruženje „Jastreb“ iz Priboja.

PROČITAJTE JOŠ

„Smeće koje izvlačimo iz jezera manjim kamionima otprema ka Bistrici, gde je na platou kod železničke stanice formirana pretovarna stanica, a odatle se vellikim kamionima koje nam je ustupio EPS otprema za Užice“, kaže Siniša Laković, predsednik ovog udruženja.

Foto: Nova.rs

Preko 200 kamiona sa smećem iz Potpećkog jezera, objašnjava Laković, do sada je dopremljeno u Bistricu.

Foto: Nova.rs

„Još u novembru, kada je reka na lančanicu donela desetak hiljada kubika otpada, mi smo otpočeli akciju čišćenja ali je nismo završili do kraja. Zbog najave novog talasa nivo jezera je morao biti ispušten zbog čega smo obustavili akciju. Onda su sredinom decembra stigle nove količine smeća zbog čega je po nalogu Ministarstva za zaštitu životne sredine organizovano novo čišćenje u koje su se uključili i EPS i „Srbijavode“. Smeće nije stiglo do brane, i sada se pokazuje da je lančanica bila pun pogodak. Tvrdim da ništa nije prešlo preko lančanice“, objašnjava Laković.

Foto: Nova.rs

Smeće se ka obali gura uz pomoć remorkera i čamca i vadi bagerima EPS-a. Očekuje se da budu dopremljeni kiperi koji će olakšati transport smeća iz jezera do pretovarne stanice.

„Otpad koji se skuplja u Potpećkom jezeru ne potiče sa teritorije Priboja, već dolazi iz Crne Gore, iz gornjeg toka Lima. Čak iz Plava doplovi otpad do Priboja“, priča Laković.

BONUS VIDEO: Kako sačuvati Potpećko jezero: Najveći problem je naš nemar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar