Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da nije konsultovano prilikom sklapanja sporazuma Vlade Srbije sa norveškom firmom Rystad Energy o sprovođenju analize elektroenergetskog sektora i izrade smernica razvoja.

U tom ministarstvu su rekli da nisu bili predlagači „ovog akta, niti su sredstva sa razdela ovog ministarstva predvidjena za njegovo sprovodjenje“.

„Usvojeni zaključak Vlade Srbije nosi oznaku poverljivosti i stoga se ne može objavljivati, niti komentarisati njegov sadržaj“, navelo je ministarstvo u odgovoru Beti za koje poslove je angažovana norveška firma Ristad enerdži.

Kako pišu beogradski mediji, ministar finansija Siniša Mali sklopio je u ime Vlade Srbije, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom Ristad enerdži, koji nosi oznaku strogo poverljivo, a koja bi trebalo da registruje probleme u energetici i definiše tri moguća puta – brzu tranziciju (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), sporu tranziciju (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu), treća faza (korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Vrednost ugovora o savetodavnom angažmanu Norvežana je 1,55 miliona dolara, a obuhvata i moguće razgovore o uplivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije (EPS) i transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

BONUS VIDEO Cvejić o izveštaju EK: Napretka Srbije nema, ekonomija bi nam bila mrtva bez EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare