Siniša Mali i Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock

Norveška firma “Rystad Energy”, koja je sa državom sklopila tajni ugovor o konsultantskim uslugama u energetskom sektoru, već je uradila analizu stanja u toj oblasti i dala predlog šta bi po fazama trebalo da se radi. Jedan od predloga koji se pominje u okviru treće faze jeste i preispitivanje vlasništva, a može se zaključiti da se to odnosi pre svega na EPS. U dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid nagoveštava se potencijalni ulazak privatnog kapitala u to preduzeće, pa čak i koncesioni aranžman.

Krajem jula ove godine počeo je proces transformacije Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” u akcionarsko društvo, čime je otvoren put za ulazak privatnog kapitala u ovo preduzeće, da li putem privatizacije ili strateškog partnerstva. Iako aktuelna vlast negira da je takav scenario u planu, mnogi potezi ukazuju da sve ide u tom pravcu.

Novi momenat je odluka države da u sređivanje stanja u sektoru energetike uključi konsultanta – norvešku firmu “Rystad Energy”. Norvežani su u svom planu rada naveli pet faza/modula kroz koje bi energetski sektor trebalo da prođe. U trećoj fazi kao ključne teme navode se upravljanje i struktura javnih preduzeća. U ovom delu prvi put pominje se i uloga privatnog sektora.

“Presipitaće trenutnu postavku, kako u pogledu vlasništva i direktnog upravljanja sektorom, tako i u pogledu strana koje imaju uticaj; kako Srbija može iskoristiti koncesijsku rundu i druga sredstva za privlačenje privatnih ulaganja u energetski sektor”, piše u dokumentu u koji je “Nova” imala uvid, a koji se odnosi na realizaciju projekta.

Iz ovog se može zaključiti da bi u narednom periodu, uz savetodavni angažman Norvežana, moglo da otpočne i razmatranje upliva privatnog kapitala u energetski sektor, između ostalog i u EPS. Stvaranje preduslova za to je u toku, budući da je i u toku transformacija EPS-a u akcionarsko društvo.

EPS ima veće dugove od kapitala

Imajući u vidu ono što se navodi u dokumentu u koji je “Nova” imala uvid i činjenici da je u toku transformacija EPS-a, savetnik za razvoj i investiranje Mahmud Bušatlija kaže da cilj verovatno jeste ulazak privatnog kapitala. Uz ocenu da je dobro što je angažovan norveški konsultant, on napominje da pre svega treba rehabilitovati kapital EPS-a.

Mahmut Bušatlija Foto:Medija centar Beograd

“EPS ima veće dugove nego što vredi sve što ima. Kapital je manji nego dugovi. U EPS su se ulagale pare, ali ne kao investicija, nego za plate, za relativno održavanje sistema. Međutim, to ne znači da neće privatnici doći. Oni će doći ovakvi kakvi i do sada dolaze kod nas. To su špekulanti koji dolaze da iskoriste situaciju“, navodi Bušatlija.

On dodaje da ako privatnik ulazi u preduzeće, on hoće da ima kontrolu, a to znači većinsko vlasništvo u upravljačkom delu.

“Privatnik neće doći bez većeg upravljačkog udela, što bi moglo da znači da ima manjinski paket akcija, ali da ima upravljačka prava. To je minimum. Teži se i da ima više od polovine upravljačkih prava”, kaže Bušatlija.

Vučić već dao svoju ideju

Milan Kovačević, ekonomista i konsultant za strana ulaganja, kaže za “Novu” da se već neko vreme razgovara o tome da bi na neki način privatni kapital mogao da uđe u EPS. On navodi da se do sada razmišljalo da neko ko hoće da investira postane jedan od manjinskih vlasnika.

Milan Kovačević Foto:N1

“Međutim, poslednji put je predsednik dao drugačiju ideju, a to je da mi postanemo vlasnik nuklearne elektrane u Mađarskoj, a da taj udeo i akcije koliko bi dobili razmenimo sa udelom i akcijama koje bi Mađarska imala kod nas“, kaže Kovačević i podseća da u zakonu piše da je na spisku i EPS kao preduzeće koje treba privatizovati.

On navodi da mu se čini da mi lutamo i da bi prvo trebalo utvrditi kakve su sve greške urađene do sada i kako je EPS za kratak period upropašćen. Naš sagovornik smatra da bi sadašnje stanje mogao bolje da snimi neko ovde, nego norveška firma.

“Ovo što se nama dogodilo su diletanstke greške. To nije istraženo, niti je utvrđeno zašto se to dogodilo. Oblast energetike je zlatna koka i ako država ne zna da upravlja onda treba naći način kako se može. Kod nas bi prvo trebalo srediti stanje. Problem je i što je sve tajno. Angažujete nekog Norvežanina da se sa njim tajno nešto uradi da ne bi videli kad on kaže ‘pa vi ste budale, mnogo grešaka ste napravili’”, kaže Kovačević.

BONUS VIDEO Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare