Od Nove godine nekoliko kategorija građana može da računa na veća mesečna primanja – zaposleni u javnom sektoru, odnosno prosveti, zdravstvu, radnici na minimalcu, pa i penzioneri. Najveće povećanje sleduje onima koji rade za minimalac, ali će bez obzira na novi iznos, oni i dalje živeti ispod svakog nivoa. Sa druge strane, prosvetni radnici, koji nesumnjivo postaju deficitarna profesija, i dalje će primati plate niže od prosečne u Srbiji.

Sa novom godinom stiže i povećanje plata za zaposlene u javnom sektoru, prosvetne radnike i medicinare od 10 odsto. Bez obzira na to gde rade, veću platu imaće i oni koji zarađuju minimalac i to za 17,8 odsto , a i penzioneri će dobiti povišicu od 14,8 procenata. Ipak, većini to neće promeniti kvalitet života.

Foto: Shutterstock

Prosvetari i dalje ispod proseka, kao i medicinske sestre

To važi za zaposlene u prosveti, kojima ni povećanje od 10 odsto neće biti dovoljno da im platu podigne iznad proseka. Ona će u januaru iznosi oko 86.500 dinara, što je približno tek septembarskoj prosečnoj zaradi od oko 85.000, koja će od januara nesumnjivo biti veća.

Povišicu mogu da očekuju vaspitači i vaspitačice, koji će od sledeće godine mesečno zarađivati oko 67.000 dinara. To je i dalje nepristojno niska plata za građane koji obavljaju tako odgovoran i važan posao.

Povećanje sleduje i zdravstvenim radnicima, koji su verovatno prva struka po broju radnika koji odlaze u inostranstvo, gde su plate drastično veće. Recimo, medicinske sestre i tehničari će u januaru, kada će dobiti povećanje od 10 odsto, zarađivati oko 74.400 dinara, dok će negovatelji primati još manje – 62.700 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Medicinski radnici koji su zaposleni na intenzivnoj nezi, u operacionim salama, hitnoj pomoći, psihijatriji i radiologiji, od januara će zarađivati u proseku tek nešto više od 80.000 dinara.

Sa druge strane, u odnosu na njih drastično više će zarađivati lekari specijalisti, čije će plate od naredne godine, u proseku, 147.500 dinara.

Minimalac veći za 7.000 dinara

Od januara će takođe biti povećan i minimalac, koji sada iznosi samo 40.000 dinara. Od narednog meseca, ova najniža plata iznosiće 47.754 dinara.

.

Iako je ovo povećanje od 17,8 odsto, još veće nego povećanje u javnom sektoru, činjenica je i da je pomenuti iznos koji jedva premašuje 47.000 dinara, i dalje premali za dostojanstven život, a u gotovo svim državama u regionu veći je nego u Srbiji.

Neki penzioneri primaće 80.000, neki manje od 24.000

Slična situacija je i sa penzijama, koje će uprkos januarskom povećanju i dalje biti među najnižima u okruženju,

Najavljena povišica od 14,8 odsto trebalo bi da poboljša životni standard starijih sugrađana u Srbiji. Međutim, oni penzioneri koji mesečno primaju minimalan iznos od 20.631 dinar, od januara će primati tek nešto više – 23.684, što i dalje neće biti dovoljno za dostojanstven život.

Nešto bolje biće onima koji primaju prosečnu penziju, koja je u oktobru iznosila 39.874 dinara. To su i poslednji zvanični podaci koje je krajem novembra objavio PIO fond. Sa januarskim povećanjem, ovaj iznos će se “popeti” na 45.775 dinara. Tako penzioner koji je dosad primao 70.000 dinara, od januara može da računa na 80.360 dinara mesečno.

Foto: Nova

Povećanje već stiglo u septembru a biće (možda) i u maju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je (usred izborne kampanje) izjavio da bi, pored povećanja u januaru, moglo da usledi još jedno, u maju ili junu. Koliko bi to novo povećanje moglo da iznosi, on ipak nije precizirao. Inače, plate zaposlenih u javnom sektoru već su povećane u septembru ove godine, a povišica je iznosila 5,5 odsto.

Tada su povećanje plate dobili zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu. Isti slučaje bio je i sa radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

BONUS VIDEO Život s minimalcem: „Eto nama novih ljudi kojima će trebati socijalna pomoć“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare