Minimalac će od januara biti veći nego dosad, pa će iznositi nešto više od 47.000 dinara, a jasno je da od ove sume u Srbiji ne može pristojno da se živi. U većini zemalja u okruženju najniže plate su veće nego kod nas. To važi i za Crnu Goru, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, a pogotovo za Sloveniju.

Minimalac u Srbiji trenutno iznosi 40.000 dinara, a odlukom Vlade od 1. januara ovaj iznos će biti veći – 47.754 dinara, odnosno 402 evra.

.

Ovo je povećanje od 17,8 odsto, ali i sa tim uvećanim iznosom, život radnika na minimalcu svodiće se na puko preživljavanje.

Odlučili smo da proverimo kakvo je stanje u regionu, odnosno koliko zarađuju radnici na minimalcu u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, ali i Sloveniji, koja ubedljivo vodi.

U Crnoj Gori minimalac povećan 80% u jednom danu

Prva država u kojoj smo proveravali minimalce je Crna Gora, u kojoj je minimalni iznos plate 450 evra, što će, nakon januarskog povećanja u Srbiji, i dalje biti 58 evra više.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, minimalna plata u Crnoj Gori se na ovaj iznos “popela” 1. januara 2022. godine, dok je pre toga iznosila 250 evra.

Dakle, za samo jedan dan, minimalac je povećan za čak 80 odsto.

I Hrvatima stiže povećanje u januaru

Primanja za radnike na minimalcu u januaru će biti povećana i u susednoj Hrvatskoj.

Foto: Shutterstock

Najmanja zarada tako će sa 560 “skočiti” na 677 evra, što je više od 100 evra, što je povećanje od oko 20 odsto.

Tada će hrvatski minimalac biti za čak 275 evra veći od srpskog.

U BiH minimalac niži, ali januar može da donese iznenađenje

Što se tiče Bosne i Hercegovine, zvanični podaci kažu da je minimalna plata u Federaciji iznosi 596 konvertibilnih maraka, što je oko 305 evra i to je manje u Srbiji, za oko 97 evra.

PROČITAJTE JOŠ

U Republici Srpskoj, minimalna plata iznosi 384 evra (750 KM), što je 18 evra manje nego kod nas. Međutim, ovdašnji mediji pišu da će, prema njihovim saznanjima, minimalac od januara biti povećan na 486 evra (950 KM), a ukoliko se to zaista desi, njihova mininalna zarada biće 82 evra veća od naše.

Mađari tek dobili povišicu

Mađarski radnici koji primaju za minimalac od ovog meseca imaju 15 odsto veće plate. Tako je najmanja zarada u ovoj državi sa 375 porasla na 431 evro.

U januaru, kada i u Srbiji bude povećan minimalac, Mađari će “voditi” za 29 evra.

U Bugarskoj i Severnoj Makedoniji plate manje nego kod nas

Sledeća država u kojoj smo proveravali koliko zarađuju radnici sa najmanjim platama je Bugarska. I njima sledi povećanje u januaru, kada će ovi radnici primiti 724 leva, odnosno oko 370 evra. Tako radnici na minimalcu zapravo zarađuju više u Srbiji, nego u Bugarskoj, i to za 32 evra.

Foto: Shutterstock

Bugarska je zapravo jedna od retkih država u regionu u kojoj su minimalne plate manje nego u Srbiji.

Poslednja “komšijska” država u kojoj smo uočili manje minimalce nego u Srbiji je Severna Makedonija. Tamo je, naime, najmanja plata koju radnici primaju 20.175 denara, što je 327 evra.

Na osnovu zvaničnih podataka vidi se da će od januara srpski minimalac biti veći za 75 evra.

Rumunima veće plate i pored povećanja u Srbiji

Proverili smo i zvanične podatke za Rumuniju. Tamo je minimalna plata 2.079 leja, što je približno 420 evra. Sa našim januarskim povećanjem, Rumuni će i dalje “voditi”, odnosno njihov minimalac biće 18 evra veći.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Slovenački minimalac skoro 120% veći od srpskog

Za kraj, proverili smo i stanje u Sloveniji. Radnici koji tamo rade za minimalac, svakog meseca na račune primaju 878 evra. Kada se naš minimalac poveća, razlike će biti čak 476 evra – “u korist” Slovenije.

Foto: Shutterstock

Dakle, u Sloveniji je minimalac čak 118 odsto veći nego u Srbiji.

BONUS VIDEO Minimalna zarada u Srbiji – nedosanjani san mnogih radnika ili pravi košmar