Foto:Shutterstock

Korisnici platnih kartica često kažu da se novac mnogo lakše troši provlačenjem kartice nego plaćanjem u kešu, jer ne vide kako im se novčanik prazni. Međutim, posebno su opasni "nevidljivi" troškovi koje banke naplaćuju za različite usluge, poput podizanja gotovine sa drugih bankomata ili provere stanja na računu - a kada se svi oni skupe, to može da "isisa" i nekoliko hiljada dinara sa vašeg računa.

Čitateljki portala Nova.rs, Milici V. je danas stigao redovni godišnji izveštaj od banke, u kome su navedeni svi troškovi koje joj je banka za godinu dana naplatila.

Ukupan iznos koji je Milica dala banci za samo godinu dana je veći od 3.000 dinara.

Instant plaćanja

Prvi, a ujedno i najniži troškovi su naknade za instant plaćanja. To su zapravo transakcije sa oznakom „hitno“, koje je naša sagovornica obavljala preko mBankinga.

PROČITAJTE JOŠ

Njoj je ova usluga naplaćena četiri puta po 11 dinara, kao i još isto toliko puta, ali po ceni od 15 dinara. Ukupno, to je 104 dinara. To i nije toliko veliki trošak, ali sve one usluge koje je banka naplatila osim ove, sve su skuplje.

Izvor: Privatna arhiva

Provera stanja

Naša sagovornica je tokom prošle godine nekoliko puta proveravala stanje na računu na bankomatima drugih banaka.

Foto: Profimedia.rs

Tako joj je ona ovu uslugu sedam puta platila po 15 dinara, dok ju jednom to koštalo 50 dinara. To je ukupan trošak od još 155 dinara.

Izvor: Privatna arhiva

Podizanje novca na drugim bankomatima

Najveći trošak koji je Milica V. platila tokom prethodne godine platila odnosi se na podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka. Ovu uslugu banke naplaćuju različito, pa cene variraju. Miličina banka ovu uslugu naplaćuje jedan odsto od iznosa koji korisnik podiže. Međutim, minimalni iznos koji će banka naplatiti, u slučaju naše čitateljke, je 150 dinara, ali i on varira od banke do banke.

Foto: Shutterstock

To u praksi znači da, koliko god novca neko podigne sa bankomata banke u kojoj nema otvoren račun, platiće minimalan iznos proviziije. Upravo na ime ove stavke naša sagovornica je dala najviše novca banci.

Tako je Milica novac na drugim bankomatima podizala 19 puta, što ju je koštalo 2.850 dinara.

„U blizini mesta na kojem radim ne postoji bankomat moje banke, pa sam često morala da podižem novac na drugom bankomatu. Naravno da sam znala da se ova usluga naplaćuje, ali sam uvek razmišljala da sada moram da podignem novac, pa da neću propasti za 150 dinara provizije. Ali, malo pomalo, nakupilo se skoro 3.000 dinara“, kaže Milica.

Tako je naša sagovornica tokom jedne godine banci platila 3.019 dinara za različite usluga na koje nije ni obraćala pažnju.

Koji su još nevidljivi troškovi?

Sagovornica portala Nova.rs platila je ova tri troška, ali postoje bankarski korisnici koji su plaćali još više.

Primera radi, kako Milica V. nema više od 26 godina, još uvek ima pravo da u banci ima omladinski račun, čije je održavanje besplatno.

Međutim, oni koji pređu ovu godinu života, svakog dana plaćaju ovu uslugu, koja od zavisnosti od banke i vrste paketa košta od 150, pa i do 750 dinara koje banka svakog meseca skida sa računa.

Takođe, oni građani koji, primera radi, plaćaju račune u menjačnicama ili na drugim mestima koja obavljaju ovu uslugu, a za to koriste karticu, možda su na svojim izveštajima primetili stavku „isplata gotovog novca korišćenjem debitne kartice na šalteru“, a ovi iznosi se takođe obračunavaju u određenom procentu od vrednosti transakcije – uglavnom oko dva odsto.

Inače, svaka banka na sajtu mora da ima istaknut važeći tarifnik, tako da korisnici u svakom trenutku mogu da provere koliko će ih određena usluga koštati.

BONUS VIDEO Vladimir Vasić o povećanju iznosa rate kredita u Srbiji nakon najave Evropske centralne banke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare