Foto: M.V./Danas; shutterstock

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše prosečne plate imaju stanovnici opštine Vračar, koji mesečno zarađuju oko 129.978 dinara. Ipak, najveći godišnji rast zarada nije zabeležen u prestonici, već u opštini Kučevo u Braničevskom okrugu, tako da je trenutna prosečna neto zarada 59.019 dinara, u odnosu na prošlogodišnjih 49.599 dinara za isti period (prvih devet meseci u godini). U čemu je “tajna” ove opštine koja broji nešto preko 15.000 ljudi?

Kako je za Nova.rs istakao predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajičić, navedeni najveći godišnji rast zarada dolazi po dva osnova: prvi je dolazak investitora u opštinu Kučevo, a drugi je program mera koje je lokalna samouprava preduzela prema privrednicima sa teritorije opštine Kučevo da zaposle isključivo lokalno stanovništvo.

„Jedan od najznačajnijih investitora u prethodnoj godini je Koka-kola HBC, koja je u maju mesecu otvorila punionicu ‘Rosa Homolje’ u koju je uložila više od šest miliona evra i zaposlila 65 radnika, sa tendencijom daljeg rasta zapošljavanja“, navodi Rajičić.

Pročitajte još:

Ipak, još jedna “caka” koja se tiče rasta zarada krije se u tome što jedan broj Kučevljana svoj hleb uopšte ne zarađuje na teritoriji ove opštine.

Naime, kako objašnjava Rajačić, kompanija Ziđin u rudniku u Majdanpeku zapošljava 220 radnika sa teritorije opštine Kučevo, ali kako se porez na zarade uplaćuje po mestu prebivališta zaposlenog, otuda se benefiti uočavaju u budžetu Kučeva.

“Što se druge mere tiče, kroz program lokalnog ekonomskog razvoja od 2021. godine izdvojili smo 20 miliona dinara i na taj način pomogli našim privrednicima da zaposle više od 20 radnika. Zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kroz programe aktivnog zapošljavanja stanovništva, izdvojili smo šest miliona dinara kako bismo pomogli našim sugrađanima da otvore 37 novih, samostalnih radnji što je rezultiralo porastom prihoda od samostalne delatnosti sa 11,5 miliona dinara u 2021.godini, na 20 miliona dinara u 2022.godini”, objasnio je predsednik opštine Kučevo.

Uzimajući sve navedeno u obzir, zaključuje naš sagovornik, ukupni prihodi od poreza na dohodak su sa 124,5 miliona u 2021. godini, skočili na 164 miliona dinara u 2022.godini.

Još uvek manje od proseka

Ipak, iako je u Kučevu prosečna plata za 10.000 veća nego prošle godine, ova cifra je i dalje značajno manja od republičkog proseka.

A opština Kučevo po visini prosečne plate čak nije ni prva u Braničevskom okrugu.

Tako se na prvom mestu našao Kostolac, gde je prosečna zarada u septembru ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 77.072 dinara, dok je na drugom mestu Požarevac sa 69.681. Kučevo se tako našlo na trećem mestu, a na četvrtom Žagubica sa 59.821 dinarom.

Peto mesto pripada Velikom Gradištu (56.070), Žabari su na šestom mestu (56.027), a slede Malo Crniće (55.298), Petrovac na Mlavi (55.232) I Golubac (53.684).

Prosečna plata na nivou okruga iznosi 65.029 dinara.

BONUS VIDEO Protest u Majdanpeku zbog rušenja Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare