Foto: Shutterstock

U Srbiji su najtraženiji operateri na CNC mašinama, bravari, kuvari, zidari, vozači, tesari i elektromonteri, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nacionalna služba za zapošljavanje navela je za Nova.rs koji zanatski profili najbrže dolaze do posla u našoj zemlji. Među ovim profilima su: operater na CNC mašinama, bravar, kuvar, armirač, zidar, tesar, zavarivač, vozač, zidar, vozač, elekroinstalater, zavarivač-rezač gasom, elektromonter.

Upravo kod navedenih zanata, zabeleženo je da ovi profili brže dolaze do posla i imaju veće šanse na tržištu rada, jer poslodavci iskazuju tražnju za navedenim zanatalijama, ističu za Nova.rs u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Kada se radi o ovim profilima, u najvećem broju slučajeva prvenstveni uslov za njihovo zapošljavanje je, kako navode, odgovarajuće radno iskustvo, kao i posedovanje specifičnih znanja i veština.

Do podataka o nedostajućim veštinama na tržištu rada NSZ dolazi korišćenjem različitih izvora kao što su: prijave potrebe za zapošljavanjem i praćenje realizacije posredovanja u zapošljavanju, ankete poslodavaca, razgovori sa konkretnim poslodavcima, dokumenta lokalnih samouprava u pogledu razvoja i investicija, privrednih komora i drugih koji imaju značajnu ulogu u procesu kreiranja i razvoja opšteg i lokalnog tržišta rada.

„Naime, od 2009. godine, kada je zvanično prestala da važi obaveza prijavljivanja svakog slobodnog radnog mesta od strane poslodavaca, ne raspolažemo podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada. U toku 2021. godine, poslodavci su se pored ostalih slobodnih poslova, obraćali Nacionalnoj službi za zapošljavanje i za obezbeđivanje: vodoinstalatera, stolara, elektroinstalatera, bravara, šivača konfekcije, elektromontera instalacija i mašina, građevinskih radnika i drugih“, navodi za naš portal NSZ.

Na naše pitanje o prosečnim zaradama, Nacionalna služba za zapošlajvanje navodi da ne raspolaže podatkom o prosečnoj visini zarade.

Inače, Nacionalna služba za zapošljavanje pruža uslugu posredovanja u zapošljavanju poslodavcima, koji se obrate sa iskazanom potrebom za zapošljavanjem/radnim angažovanjem potrebnog kadra.

Podsetimo, naš portal je već ranije pisao o nedostatkom pojedinih zanatlijskih profila u Srbiji, a koliko je problem gorući pokazuje i nedavni primer oglasa za posao vodoinstalatera kome nude 240.000 dinara platu za taj posao.

Bonus video – Voz budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare