Poštari koji štrajkuju duže od tri nedelje nastavljaju sa obustavom rada, a prema saznanjima Nova.rs, pojedinim radnicima je rečeno da od sutra više ne dolaze na posao. Sagovornici našeg portala navode da se uprkos ovakvom pritisku menadžmenta broj štrajkača za samo jedan dan značajno uvećao. Štrajkači ne prihvataju sporazum koji je Vlada Srbije juče postigla sa onim sindikatima koji nisu učestovovali u obustavi rada.

Iz Nemanjine 11 sinoć je saopšteno da su sindikati „Pošte Srbija“ prihvatili sporazum po kom će u narednih nekoliko meseci dobiti uvećanje plate od ukupno 21 odsto i jednokratnu pomoć od 20.000, te da će prekinuti štrajk.

Međutim, i danas je u obustavi rada učestvovalo više od 100 ispostava „Pošte“, a sagovornici Nova.rs navode da su ponudu Vlade zapravo prihvatili sindikati koji ni u jednom trenutku nisu učestvovali u štrajku.

Zoran Pavlović, jedan od radnika Pošte, kaže za Nova.rs da on i njegove kolege ostaju pri obustavi rada.

PROČITAJTE JOŠ

„Organizator štrajka nije nijedan sindikat, nego zaposleni, tako da mi nije jasno kako su onda sindikati pristali na nešto. Pored toga, nijedan član tih sindikata koji su bili na sastanku nisu štrajkovali s nama“, navodi Pavlović.

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUČKOVIĆ

Da obustava rada i dalje traje za Nova.rs potvrđuje i poštar Stefan Mitrović.

„I dalje smo u štrajku“, kaže Mitrović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pali prvi otkazi, ali štrajkača sve više

On dodaje i da se štrajkačima priključuju radnici iz manjih mesta, kao i da raste broj onih koji su uključuju u obustavu i u većim jedinicama Pošte.

„Za jedan dan se broj zaposlenih koji štrajkuju povećao sigurno za 30 do 50 odsto. Priključuju nam se radnici iz malih mesta, a poslednji su dva poštara i dve šalterske službenice u Kikindi. U odnosu na ostale dane, drugačije je to što najrazličitiji direktori, pomoćnici… sada idu po Srbiji, po većim jedinicama i traže radnicima da prekinu sa obustavom rada, čak i prete otkazima. Ali, mi ne odustajemo, oni su udarili u radnički zid“, kaže Mitrović za Nova.rs.

Kako kaže, takav sastanak održao se danas i u Zemunu, a tada je jednom mladom kuriru, koji je prisustvovao, rečeno da „odloži uniformu“ i da sutra ne dolazi na posao.

„Mi smo mu, kao kolege, rekli da sutra obuče uniformu i dođe, nastavićemo zajedno da štrajkujemo“, kaže Mitrović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Radnici imaju novi zahtev

Zaposleni u Pošti traže povećanje plate od najmanje 30 odsto, zapošljavanje novih radnika, isplata zarade iz dobiti za pretprošlu godinu, prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima i favorizovanje pojedinaca i zvanične garancije od Vlade da će zahtevi biti ispunjeni.

Pored toga, poštari imaju još jedan zahtev.

„Tražimo da se vrate na posao oni kojima je rečeno da više ne dolaze na posao, jer su oni bili zaposleni na određeno. Naravno, tražimo i da dobiju ugovore na neodređeno vreme“, kaže Mitrović.

Šta je Vlada ponudila?

Vlada je juče saopštila da je postignut dogovor sa predstavnicima sindikata „Pošte Srbije“, na osnovu sporazuma koji su potpisali Ana Brnabić i predstavnici sindikata, te da se štrajk obustavlja.

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUČKOVIĆ

Sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od 20.000 dinara, najkasnije do 25. novembra. Ubrzo su se oglasili i štrajkači, koji su objasnili da su od šest sindikata, sastanku prisustvovala tri – sindikat PTT i „Radnik“, kao i nekoliko predstavnika sindikata Nezavisnost, dok su Sloga, Solidarnost i Samostalni sindikat poštanskih radnika odbili sastanak.

BONUS VIDEO Poštari ne odustaju od obustave rada, štrajkačima smanjene dnevnice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare