Foto: Shutterstock

Kupovina stana za mnoge građane naše zemlje i dalje je nedostižna stvar. Ipak, Luka Vučević iz Beograda možda je pravi primer kako je dobra ideja pola posla, ali na putu do krajnjeg cilja omeli su ga majstori koji su stalno pomerali rokove i ogromni troškovi renoviranja koji su duplo veći nego pre tri godine. Ni kredit koji je podigao kako bi kupio stan nije bio dovoljan, pa je podigao još jedan keš kredit.

Luka Vučević (39) je pre izvensog vremena kada je odlučio da kupi stan napravio računicu, koja je uključivala kredit i troškove renoviranja.

Renoviranje stana Foto:Shutterstock

Ipak, u međuvremenu se ispostavilo da su troškovi toliko veliki, da je stambenom kreditu morao da doda još jedan keš kredit i na taj način sve pokrije.

Ideja o kupovini stana koji se raspada 

„Bilo je jeftinije kupiti stari stan, pa ga renovirati, ali da su troškovi ovoliko veliki, to nisam očekivao. Morao sam da podignem još jedan keš kredit da bih pokiro sve troškove“, kaže Luka.

Kupio je, kako kaže, stan u starogradnji i skoro sve je u njemu moralo da se renovira.

Napominje i da mu je bio potreban čitav tim majstora.

Renoviranje stana Foto:Shutterstock

„Prvobitan plan je bio da radovi počnu u decembru prošle godine, a da sve bude gotovo do maja ili juna, Evo, sredina avgusta je. Nije gotovo“, kaže sagovornik Nove.

Pakao sa majstorima 

Najveći problem je kako kaže bilo to što majstori kasne i probijaju rokove.

„Svako ko nešto planira za četiri meseca, neka zna da će trajati sedam meseci“, navodi naš sagovornik.

Dodaje i da su mu stvari bile u tri stana, kod porodice i prijatelja, kao i da je bilo nemoguće oragnizovati transport u jednom danu.

To je dodatno povećalo troškove.

„Kako god da isplaniraš, na kraju ti ne gine i da sam nosiš stvari jer druge opcije nema“, priča Luka.

Svoj prvi stan koji će izdavati pa tako plaćati ratu za kredit, renovirao je pre samo tri godine i kaže da su od tada troškovi i više nego duplo veći.

PROČITAJTE JOŠ

A kada je pomislio da će to što majstori kasne biti jedini problem – počele su da stižu stvari i bela tehnika.

„Kada sam kupovao nove stvari i belu tehniku nisam računao na ovoliko kašnjenje radova. Sve rokove sam morao da pomerim. Doneli su stvari dok su radovi u toku, morao sam da ih dobro zaštitim“, navodi sagovornik Nova.rs.

Dodaje da je ova varijanta kupovine starog stana bila bolja, ali da mnogi naši građani nemaju tu mogućnost, jer su podstanari, pa dok čekaju renoviranje, praktično nemaju gde da budu.

„Ja sam u svom stanu čekam da sve bude gotovo i polako se selim tamo. To je dobra strana svega. Ovaj stan u kome sam sad ću izdavati, a živeću bliže centru grada“, priča svoje planove sagovornik Nova.rs.

Kod avanture kupovine starog stana koji zahteva ozbiljno renoviranje, često se nametne još jedan trošak – arhitekta.

„Na svu sreću sam ja to izbegao. Nije bila potrebna intervencija arhitekte. Sve smo sami sredili“, zaključuje naš sagovornik.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare