Foto:Shutterstock

Renoviranje stana predstavlja veliku glavobolju i trošak za jednu porodicu. Pored toga što je haos neizbežan deo svih radova, neophodno je izdvojiti ogromnu sumu novca da bi se sve završilo. Prazan novčanik i muke sa majstorima - renoviranje može da počne. Za ovaj poduhvat potrebno vam je nekoliko prosečnih plata i to onih zvaničnih - od 555 evra.

Jednom u nekoliko godina, neophodno je delimično ili u potpunosti renovirati stan, kako biste se rešili svih problema vezanih za vaš enterijer. Nekada su ovo samo lepe želje budući da je cena renoviranja pravo bogatstvo i ogroman luksuz za vaš džep. Predstavićemo vam prosečnu cenu renoviranja stanova u Beogradu, koja naravno varira u zavisnosti od kvadrature.

Krečenje i gletovanje stana od 50 kvadrata- minimalno 50 evra

Bilo da pravite veće ili manje renoviranje, na kraju svih radova potrebno je okrečiti ili izgletovati stan. Zidovi ponekad najviše trpe u stanu, pa se često ovakvi radovi odvijaju i po nekoliko puta godišnje.

Cena krečenja zavisi od mnogo faktora: kvadrature, u kakvom su stanju zidovi, te da li je u pitanju nova ili stara gradnja. Najniža cena na koju smo naišli za krečenje je jedan evro po kvadratnom metru. Ukoliko budete želeli da gulite zid, pa da ga gletujete, šmirglate i na kraju krečite, to će vas izaći 3,5 evra po kvadratu.

Često se dešava da stan postane „premali“ za jednu porodicu, pa je nephodno pregrađivati prostorije kako bi svako imao svoj komfor. Ovakva investicija pregradnih zidova koštaće vas 16-20 evra po kvadratnom metru.

Naravno, za ovo će vam biti potreban jedan moler i eventualno još pomoćnik.

Renoviranje starog kupatila skuplje od gradnje novog- minimum 2.000-2.500 evra

Renoviranje starog kupatila koštaće vas gotovo izvesno više nego pravljenje novog, budući da u obračun ulazi obijanje i rušenje stare keramike, utovar, odvoz i istovar šuta kao i demontiranje starih sanitarija. Kao i u slučaju krečenja stana, cena vašeg novog kupatila zavisi od njegove veličine, ali minimum koji treba izdvojiti je 200 evra.

Ono što treba naglasiti jeste da je za ove kupatilo potrebno uraditi i hidroizlaciju, a cena se kreće u proseku između 150 i 200 evra, u zavisnosti od kvadrature. Nakon što radite hidroizolaciju, na red dolaze pločice koje ne možete kupiti ispod 15, ili eventualno 20 evra po kvadratnom metru. Postoje naravno i skuplje, ali njihova cena ide u skladu sa kvalitetom.

Na sve to može biti dodata kupovina novog lavaboa, wc šolje ili eventualno tuš kabine, pa će troškovi biti povećani za još nekoliko stotina evra. Takođe, neophodno je unajmitii električara, radnike koji će vam ugraditi pločite i još mnogo stvari koje ne možete videti „golim okom“.

Sve ovo do sada nije uključivalu kupovinu materijala poput lepka, fugomala, lajsni, krstića i drugih stvari. Deluje da onaj ko renovira kupatilo, na pragu je da renovira celu kuću.

Renoviranje stana Foto:Shutterstock

Stolarija- Jedan PVC prozor košta 130 evra

Cene za stolariju razlikuju se od firme do firme, ali i mnogih drugih kriterijuma – materijala, dimenzija, vrste zatvaranja. Najjeftiniji su PVC prozori, gde za običan prozor sa dvostrukim staklima u proseku treba nekih 130 evra, ili od 85 do 160 evra po kvadratnom metru.

Cena prozora sa drvenim okvirom koji mogu biti od PVC prozora skuplji i do 40 odsto je nekih 100 do 180 evra. Najskuplji su kombinovani drveno-aluminijumske prozori, koji su često i duplo skuplji od običnih PVC prozora. U te cene treba uračunati i ugradnju, a montaža se naplaćuje između pet i 10 evra po kvadratu.

Parketarski radovi
Foto:Shutterstock

Kada je reč o ceni za postavljanje novog parketa, ili eventualnog lakiranja i hoblovanja, cene se kreću od šest do 12 evra, u zavisnosti od toga da li imate već materijal ili ne. Postavljanje lajsni izračunava se u odnosu na dužinu, pa po metru iznosi pola evra, bez sokle, odnosno četiri evra po mestru sa soklom.

Ukoliko se odlučite za laminat, koji predstavlja jeftiniju varijantu, postavljanje će iznositi dva evra po metru kvadratnom.

Svakako, sve cene postojećih radova zavise od najpre od kvadrature i složenosti renoviranja stanja, ali pomenuti iznosi bili bi neka prosečna cena u glavnom gradu. Grubo posmatrano, za renoviranje stana koji ima oko 50 kvadrata, cena renoviranje će biti okvirno 3.000 evra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare