Foto: Shutterstock

Stambeni kredit je mnogima najčešće jedini način da dođu do sopstvene nekretnine. Ulazak u pregovore s bankom o dobijanju pozajmice podrazumeva da imate obezbeđen keš za obavezno učešće, a koji u praksi uglavnom iznosi 20 odsto ukupne cene nekretine. Taj iznos nikada nije mali. Tu nastupa problem zbog koga dosta njih odustane od kupovine nekretnine. Nova.rs vam donosi nekoliko rešenja koja bi mogla da zamene keš za učešće.

Većini banaka uslov za odobrenje stambenog kredita je da budući dužnik ima novac i za učešće. Tako na primer, za stan u Beogradu od 50 kvadrata i sa prosečnom cenom od 1.500 evra po kvadratu, kupac bi trebalo da obezbedi 75.000 evra plus oko 3.000 evra za ostale administrativne troškove. Kupac mora da obezbedi 20 odsto cene nekretnine kao učešće da bi u banka pozajmila još 50.000 evra – uz, naravno, kamatu.

Narodna banka Srbije je donela odluku da je minimum za učešće 10 odsto, ali banke traže najčešće 20 odsto.

U slučaju da je to 10 odsto, to bi značilo da da će za naš primer stana u Beogradu od 75.000 evra učešće iznositi 7.500, dok će glavnica duga biti 67.500 evra.

U suštini – učešće smanjuje rate kredita, ali banka taj novac traži u kešu.

Pixabay

Keš kredit

Jedna od opcija za one koji nemaju keš za učešće jeste keš kredit.

Međutim, ta opcija je izvodljiva isključivo ako mesečne rate za oba kredita ne prelaze polovinu iznosa mesečnih primanja.

Dodatno, dug za keš kredit može uticati na stambeni kredit. Zbog rate keš kredita, maksimalni iznos stambenog koji možete dobiti biće niži ili sa dužim periodom otplate od onoga što ste planirali.

Druga opcija je da pozajmite novac, što je uradio i naš čitalac Nenad L. Iz Beograda.

Ja sam uspeo da pozajmim od roditelja i prijatelja, i to samo zato što su oni bili u mogfućnosti i verovali su ujedno i da ću im taj novac vratiti. I to jeste retkost, jer vremena su takva da malo ljudi može da napravi ušteđevinu“, kaže Nenad.

Dodaje da je kredit uzeo pre osam godina i da je u međuvremenu ratio pozajmicu roditeljima i prijatelima.

„ Da oni nisu imali uzeo bih keš kredit. To bi bilo jedino moguće jer ja para za učešće nisam imao“, navodi on.

Foto: Shutterstock

Opcije u kojima je moguće zaobići učešće

Kada je reč o stambenim kreditima, nemoguće je izbeći hipoteku.

Stambeni kredit podrazumeva da klijent pored ličnih menica koje klijent potpisuje, mora da ima i hipoteku. Kada je reč o učešću, postoje određene situacije kada učešće može biti manje od 20 odsto ili da ne postoji, ali to zavisi pojedinačno od banke do banke.

PROČITAJTE JOŠ

Postoje banke koje će dozvoliti kredit bez učešća, ali onda će tražiti da stavite hipoteku na tu nekretninu koju kupujete i na još neku nekretninu koja se nalazi u vašem vlasništvu ili vaše porodice.

Vrednost nekretnina koje ste stavili pod hipoteku mora da bude veća 30 odsto od iznosa kredita koje klijent dobija.

Dakle, ako je kredit 75.000 evra, bićete oslobođeni učešća jedino ukoliko već imate nekretninu koja vredi 97.500 evra.

Hipoteka u ovom slučaju garantuje da ćete vratiti dug banci, a ukoliko to ipak ne uradite – banka vašu nekretninu može da proda.

Ako niste vlasnik nekretnine, već kupujete prvu, banka će vam tražiti da pod hipoteku stavite nekretninu koju ćete tek kupiti.

BONUS VIDEO Pad prodaje nekretnina u Srbiji…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar