Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas ocenio da su mere koje je njegova Vlada preduzela tokom energetske krize bile delotvorne, ali je potrebno da se u januaru i februaru poveča štednja električne energije.

Kurti je novinarima rekao da su dosadašnje mere smanjile potrošnju struje za osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Tokom 2022. godine izdvojili smo 85 miliona evra za građane koji se suočavaju sa ovom velikom krizom. Subvencionisanjem računa za sve izbegli smo poskupljenja za porodice, opštine i javne ustanove koje troše do 800 kWh mesečno. Omogućili smo manje cene nego u regionu“, kazao je Kurti.

„Uz dodatne subvenciju za one koji štede, pomogli smo preko 161 hiljadu porodica u septembru, preko 212 hiljada porodica u oktobru. Broj onih koji štede iz meseca u mesec se povećavao“, rekao je premijer.

„Nagradili smo one koji štede. Ovim merama smo uravnotežili potrebu građana da izbegnu poskupljenje energenata i postupili smo u skladu sa energetskom strategijom. Uspeli smo da smanjimo potrošnju električne energije za osam odsto u odnosu na prošlu godinu. Posebno u domaćinstvima, u novembru smo dostigli 15 odsto uštede“, rekao je Kurti.

Zahvalio je građanima koji štede struju i rekao da je time omogućeno redovno snabdevanje, bez restrikcija.

Kritikovao je opštine i preduzeća koja ne štede struju i upozorio da će im biti ukinute subvencije ako tako nastave.

BONUS VIDEO – Britanski saveti za štednju struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar