Foto: Shutterstock

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da tokom 2023. godini u Srbiji struja poskupi dva puta.

„To povećanje je daleko niže nego što je povećanje cena i struje i gasa koje imate i u Evropi, i u celom svetu. To povećanje je ukalkulisano u prosečan rast inflacije od 11,3 odsto. Imajući u vidu sve to, veoma odgovorno smo projektovali i rast plata i rast penzija. Imamo realan rast oba indikatora u narednoj godini uprkos porastu inflacije“, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, Međunarodni monetarni fond od Srbije je tražio da cene struje i gasa, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024.

Ovo proizilazi iz dokumenta koji je objavio MMF, a odnosi se na nedavno odobreni dvogodišnji stend-baj aranžman. Prema navodima, uvećanje cene gasa u svakom koraku treba da bude „bar“ 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

BONUS VIDEO Ana Marija Grbić: Imamo najjeftiniji struju, ali nam je i život najjeftiniji u regionu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare