Generalštab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa kompanijom "Affinity Global Development" Ugovor o revitlizaciji kompleksa nekadašnjeg Generalštaba, koji se nalazi na uglu Nemanjine i Ulice kneza Miloša. Time je načinjen još jedan korak ka realizaciji projekta koji je u javnosti podigao veliku prašinu. Sagovornik našeg portala pojašnjava da Srbija neće imati nikakvu korist od ove investicije, već samo štetu, imajući u vidu da smo na skoro 100 godina poklonili luksuzno zemljište u strogom centru grada. I ne samo to.

U martu ove godine, javnost u Srbiji uzburkala je vest o planovima zeta Donalda Trampa, koji bi na mestu Generalštaba bombardovanog 1999. godine da izgradi luksuzni kompleks.

Firma Džareda Kušnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, planira da lokaciju u centru Beograda pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova uz dva nebodera u sredini. Prema zvaničnom saopštenju, investitor ima obavezu da na istoj parceli izgradi memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine,

Generalštab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ugovorom potpisanim 15. maja u Vladi Srbiji, naša država će na 99 godina dati u zakup luksuzno zemljište u strogom centru grada američkoj kompaniji. Kako je objavljeno u memorandumu, zakup se zapravo daje bez ikakve nadoknade i kako je pisalo postoji mogućnost pretvaranja prava zakupa u pravo svojine.

Sa druge stranem Njuojrk Tajms je objavio da će investicija Trampovog zeta biti vredna 500 miliona dolara, a naša država bi, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita. Takođe, investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, zemljište bez nadoknade vrati našoj zemlji i ono što do tada bude izgrađeno.

Sve ovo se međutim ne pominje u zvaničnom saopštenju kojim je obelodanjeno potpisivanje tog dokumenta, a izostali su i drugi bitni detalji.

Foto: FoNet/FoNet TV

Konsultant za strane investicije Milan Kovačević u izjavi za Nova.rs kaže da se iz saopštenja o potpisanom ugovoru uopšte ne može zaključiti ni šta će se graditi.

„Ako se kaže obnavljanje zgrade, to valjda znači da će ona ostati u sličnom stanju“, kaže Kovačević.

„Njihova korist, a naša šteta“

Sagovornik našeg portala napominje da zemljište vredi onoliko koliko se na njemu može izgraditi.

„Neka računica je da je na ovako dobrim lokacijama, vrednost zemljišta trećina, a nekada i više, od ukupne investicije. Nažalost, mi nemamo nikakve informacije iz kojih bismo razumeli šta će se u budućnosti događati. Tako se često radi, ugovori se zaključe i ostaju tajna. Ovo je jako ‘dobra situacija’ za korupciju i odstupanje od zakona“, navodi ovaj konsultant za strane investicije.

Generalštab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vodeći se ovom računicom, zemljište u centru Beograda, koje je poklonjeno američkoj firmi, vredno je više od 166 miliona dolara, ukoliko je ukupna investicija „teška“ pola miliona dolara.

Iako se u saopštenju o potpisanom ugovoru luksuzni hotel i neboderi eksplicitno ne pominju, njihova gradanja, smatra naš sagovornik, svakako ništa ne bi donela našoj zemlji u smislu finansijske koristi.

PROČITAJTE JOŠ

„U slučaju da tu budu hoteli, ne bismo imali korist, samo štetu. Prihode i dobit imali bismo samo da je hotel naš. Na ovaj način, kada je hotel njihov, oni će profit prebacivati u inostranstvo i to će biti njihova koristi, a naša šteta jer smo dali zemljište“, kaže sagovornik našeg portala dodajući da će gradnja kompleksa znatno uticati i na život građana, imajući u vidu da će se odvijati u strogom centru grada, gde je saobraćaj veoma gust.

Nemoguće sačuvati spomenik kulture

Projekat za Generalštab već postoji, a budući izgled novog kompleksa sam Kušner objavio je na društvenim mrežama. Sudeći po onom što smo videli, jasno je da kompleks Generalštaba neće moći da zadrži autentičan izgled, koji je zaštićen kao spomenik kulture.

Generalštab projekat Foto:FoNet/X jaredkusner

Po zakonu, investitor bi bio u obavezi da sagradi objekat koji izgleda identično kao kompleks koji je projektovao Nikola Dobrović. Međutim, očto je napravljen dil sa Trampovim zetom i bilo bi neralno za očekivati da će se vlast toga pridržavati, već će verovatno skinuti zaštitu.

Inače, zainteresovanih investitora za kompleks Generalštaba nije bilo upravo iz razloga što na ruševinama u centru Beograda stoji zaštita. A mogla je i država da obnovi ovo zdanje. Da je htela.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare