Foto:Googlemaps; KRIK.rs;Googlemaps; americanarestaurants.com; vesna lalić; Nova.rs

Neke od najvrednijih državnih nekretnina kojima je gazdovalo Društvo za iznajmljivanje nepokretnosti DIPOS, prodate su tajkunima koji uživaju veliku zaštitu Srpske napredne stranke. U državnim luksuznim građevinama, sada se baškare trgovac oružjem Slobodan Tešić, Vučićev kum Nikola Petrović i milijarder iz Emirata Muhamed Alabar. Uslovi pod kojima su stekli vlasništvo nad državnim vilama obavijeni su tajnom, tako da javnost ne zna po kojoj ceni je država otuđila svoje vredne nekretnine.

Nikola Petrović, biznismen i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u martu 2023. našao se u centru afere “meklaren”, kada je svojim skupocenim mercedesom, pod dejstvom alkohola i narkotika izazvao saobraćajnu nesreću, još uvek nije odgovarao pred zakonom za izazivanje tog udesa u kome su lakše povređene dve osobe.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povlašćeni status u odnosu na sve druge građane Srbije omogućile su mu bliske veze sa režimom, preko kojih dobija milionski vredne državne poslove, a između ostalog, omogućeno mu je i da dođe u posed luksuzne državne vile na Košutnjaku.

Prvo plaćao kiriju, a onda postao vlasnik

U vreme dok je bio direktor državne kompanije “Elektromreže Srbije” Nikola Petrović iznajmljivao je državnu vilu od DIPOS-a. Kako je pisao KRIK, njegova mesečna plata, u to vreme, iznosila je u proseku oko 1.700 evra, a gotovo celu je morao da potroši na kiriju, koja je bila oko 1.600 evra.

Nikola Petrović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; BIRN;

Kada je DIPOS najavio prodaju te vile, spekulisalo se da će kupac biti upravo Vučićev kum, ali je on to tada negirao.

Prema pisanju KRIK-a, DIPOS je vilu u elitnom delu Košutnjaka od 182 kvadrata, ponudio na prodaju po ceni od oko 312.000 evra.

I zaista, Nikola Petrović nije dostavio ponudu za kupovinu vile, koja je na kraju prodata Mladenu Vukoviću, vlasniku jedne marketinške agencije.

Međutim, do obrta dolazi mesec dana kasnije, kada je Petrovićeva supruga otkupila vilu od Vukovića.

KRIK je objavio i da se Petrovići, čak dve godine posle kupovine nisu zvanično uknjižili kao vlasnici. Nema podataka ni koliko su platili ovu luksuznu neketninu.

Nikola Petrović i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić

Uz državnu vilu na Košutnjaku, Nikola Petrović je vlasnik i vile na Dedinju koju je izgradio na parceli od 22 ara.

Vila na Dedinju, prema pisanju KRIK-a ima 1.325 kvadrata. a procenjena vrednost placa i nekretnine je oko četiri miliona evra.

Trgovac oružjem kupio dve državne vile

Na Dedinju se skućio i kontroverzni trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se već godinama nalazi na crnoj listi Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

I on je došao u posed državne vile, koju je prethodno iznajmljivao od DIPOS-a.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

Neposredno uoči oglašavanja prodaje, Tešić je produžio ugovor o iznajmljivanju do 2043. godine, pa je u startu bio u prednosti. U slučaju da je neko drugi kupio vilu, zbog ugovora o iznajmljivanju, dobio bi Tešića za podstanara sve do 2043. godine.

Luksuzna vila koje se domogao trgovac oružjem, nalazi se u Maglajskoj ulici, a celokupan kompleks koji ima garažu, pomoćne prostorije i suteren prostire se na 625,7 kvadrata.

Foto:Googlemaps

Nije poznato koliko je Tešić platio ovu nekretninu, ali je u oglasu koji je objavio DIPOS, navedeno da se objekat prodaje po početnoj ceni od 4.47 miliona evra.

Kako je naš portal pisao, ovaj trgovac oružjem pazario je i vilu u Mihaila Mike Jankovića. I ovaj objekat je bio pod teretom zakupca, ali navodno nije reč o Tešiću. U Republičkoj direkciji za imovinu rečeno nam je da je on objekat u Mihaila Mike Jankovića platio 2.510.000 evra, što je 2.372 evra više u odnosu na početnu cenu.

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. godine, koje su ga označile kao jednog od “najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“. U obrazloženju američkog Ministarstva finansija navedeno je da je Tešić, direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Ipak, iako na američkoj crnoj listi, Tešić u Srbiji “uživa” veliku zaštitu vladajuće stranke, pa i privilegije. Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, svojevremeno je Slobodanu Tešiću dodelilo diplomatski pasoš.

Državna vila u Užičkoj u rukama milijardera iz Emirata

Državna vila u Užičkoj ulici broj 38 u elitnom delu Dedinja, prodata je firmi „ANH Holding Limited“, a koja je u vlasništvu Muhameda Alabara.

Muhamed Alabar
Muhamed Alabar Foto: EPA/ALI HAIDER

Ovaj arapski milijarder našoj javnosti je poznat kao jedan od investitora u Beogradu na vodi, ali i kao čovek koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više javnih obraćanja nazivao “svojim prijateljem”.

Evidentno je da je vila u Užičkoj promenila vlasnika, što se može videti i uvidom u Katastar, ali se ne zna po kojoj ceni i pod kojim uslovima je arapski biznismen došao u posed ove nekretnine.

Foto: Google maps, americanarestaurants.com

U Katastru se kao imalac prava nad objektom u Užičkoj 38 navodi firma „ANH Holding limited“, a u Rešenju Republičkog geodetskog zavoda iz oktobra 2023. godine, piše da je Republika Srbija kao dosadašnji imalac prava obrisana, a da je pravo svojine upisano na korist firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dakle, kupovina je “ozvaničena” upisom u nadležne registre, ali se predstavnici vlasti o ovoj transakciji nigde nisu oglašavali, što u javnosti otvara sumnju da je ceo postupak urađen u strogoj tajnosti.

Ne zna se da li je vila prodata po tržišnim i realnim uslovima, ili je državno vlasništvo otišlo ispod cene.

Muhamed Alabar u Srbiji je najavljen kao investitor projekta “Beograd na vodi”, međutim do sada niko iz vlasti nije obelodanio koliko je ovaj milijarder uložio u projekat koji zvanično finansira.

BONUS VIDEO: Boško Obradović: Danas su u Srbiji najbogatiji ljudi naprednjački novobogataši i SNS tajkuni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare