I dok istraga nesreće na Dedinju koju je izazvao Nikola Petrović tapka u mestu, BIRN je nedavno otkrio nove detalje iz života kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poput toga da na Dedinju poseduje šestosobni stan, ali i luksuznu vilu.

Saobraćajna nezgoda koju je izazvao Petrović dogodila se 7. marta, u Užičkoj ulici na Dedinju. Petrović je tada skupocenim automobilom „meklaren“, išao sporednom ulicom, a kada je došao do raskrsnice sa Užičkom, saobraćajnicom sa prvenstvom prolaza, nije se zaustavio na znak, već je nastavio.

Pročitajte još:

Udario je u automobil u kom su bile dve žene, koje su, na sreću, prošle bez povreda. Istraga ove nesreće traje mesecima, a zasad nije poznato kako bi mogla da se očekuje optužnicu protiv Petrovića.

Šestosobni stan i vila

I dok u slučaju Petrovića nema pomaka, BIRN je nedavno otkrio šta sve poseduje Petrović. Naime, u tekstu o kontroverznom biznismenu Milana Radoičiću, protiv koga se vodi istraga za oružani sukob u Banjskoj, pominje se Petrović i navodi se da su oni komšije na Dedinju.

Nikola Petrović i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić

BIRN piše da Petrović, inače nekadašnji direktor javnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS), na Dedinju poseduje šestosobni stan površine 261 kvadratni metar i tri garaže od po 16 kvadrata.

Sem toga, u blizini mesta gde je izazvao nesreću, ima i vilu od oko 1.300 kvadrata.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, Petrović od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije.

Kako je naš portal već pisao, vlasnik je 10 mini-hidroelektrana preko suvlasništva u pojedinim firmama, a istovremeno se bavi uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju. Takođe, u vlasništvu ima i avio-kompaniju koju je kupio od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

„Pandorini papiri“

Sem toga, pominjao se i u dokumentima koji su procureli tokom međunarodnog projekta “Pandorini papiri” , a koji je otkrio sakrivene poslove nekoliko desetina svetskih lidera i više stotina funkcionera iz čak 90 država,

Kako je tada pisao KRIK, otkriveno je da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a. Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

KRIK je pisao i da firma „Arkshore International“ nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

Kontroverze u slučaju nesreće

Podsetimo, Petrović je pre nekoliko meseci izazvao nesreću na Dedinju, a ovaj ceo slučaj obeležile su brojne kontroverze.

Pročitajte još:

Vučićev kum nije priveden posle nesreće, iako je nekoliko meseci nakon nesreće javnosti obelodanjeno da je bio pod dejstvom alkohola i kokaina. Zbog ove činjenice privedena je policajka Katarina Petrović, koja je opozicionoj političarki Mariniki Tepić poslala izveštaj sa nesreće.

Protiv Petrovićeve je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu jer je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj poverena i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti „poverljivo“. Interesantno je da taj dokument uopšte nije ni bio označen tom oznakom, već „interno“, te je bilo jasno da su nadležni tim potezom pokušali da zamaskiranju činjenicu da mesecima nisu dostavljali informacije o nesreći koju je Petrović izazvao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Interesantno je da je od samog početka slučaj bio obavijen velom misterije. Institucije su davale šture informacije o nesreći, a ono što je posebno čudno jeste da je krivična prijava iz MUP Srbije do tužilaštva putovala puna dva meseca.

VIDEO: Da li će afera Meklaren završiti u fioci?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar