Slobodan Tešić Foto:Shutterstock/MUP Srbije

Ročište za oduzimanje 34 miliona dolara, koji su već blokirani na računima tri Tešićeve firme, zakazano je u sudu u Vašingtonu za 10. mart, ali su dva nova preduzeća, povezana s njim, nastavila da isporučuju oružje proizvedeno u srpskim državnim fabrikama kupcima iz SAD.

Preduzeća povezana sa Slobodanom Tešićem, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, upravo su u ovu zemlju nastavila da izvoze oružje i krajem prošle i početkom ove godine. Dokumenta do kojih je NIN došao otkrivaju da je tri nove ture malokalibarske municije isporučilo preduzeće Valir, a jednu pošiljku raketnih projektila druga njegova firma, Zenitprom.

U izvoz oružja u SAD u međuvremenu uključilo se i preduzeće Кrupnik, čije ime se pojavljuje u dokumentima o sumnjivom poslovanju u Кrušiku, kada je sa valjevskom fabrikom poslovalo i pet Tešićevih preduzeća koja su se našla i na crnoj listi SAD.

Ftoot:REUTERS/Alkis Konstantinidis; KRIK.RS; Valir promo

Takođe, Кrupnik je pre godinu dana, krajem 2021, pozajmio oko dva miliona evra Valiru, koji je baš te iste godine u februaru počeo da izvozi oružje u SAD.

Izvoz u SAD nije sprečilo ni to što je Tešić od 2017. na njihovoj crnoj listi, koja je pooštrena i proširena 2019. i na neka njegova preduzeća i saradnike, pa čak ni sudski postupak, koji je pokrenut u aprilu 2022. u sudu u Vašingtonu za zaplenu već blokiranih 33.980.453,21 dolara, koji se vezuju za njegova tri preduzeća koja su kršila prve sankcije. Sudija Randolf D. Mos, prema javno dostupnim spisima iz suda u Vašingtonu, doneo je odluku 26. januara 2023. da prvo formalno ročište u formi video-konferencije bude održano 10. marta. Istom odlukom propisuje se obaveza advokatima da budu spremni za to ročište i daje se tabela sa propisanim rokovima za suđenja, gde je najduži rok 180 dana. Кada smo 22. decembra u tekstu SAD plene Tešiću 34 miliona dolara opisali ovaj sudski postupak, objavili smo i da je poslednja isporuka bila 1. decembra 2022. NIN otkriva da su od tada do 30. januara ove godine bile još četiri isporuke (poslednja 12. januara) preko istih preduzeća Valir i Zenitprom, povezanih sa ovim trgovcem oružjem i finansijerom vladajućeg SNS-a.

Prva od četiri nove isporuke Valira organizovana je 22. decembar 2022, kada su iz nemačke luke Hamburg stigla dva kontejnera malokalibarske municije teška ukupno 32.320 kilograma brodom Potomac Express u Savanu u Džordžiji. Uvoznik je bio Dru Džon Blatner (Drew John Blattner). Valir je imao prvu isporuku za Blatnera 19. avgusta i od tada do sada od 11 isporuka ove firme za SAD čak devet je bilo za ovog bivšeg bodibildera koji ima četiri firme za trgovinu oružjem.

Sledeće isporuke su bile 27. i 30. decembra 2022. Prvo su 14. decembra na brod Hadson ekspres (Hudson Express) u Hamburgu utovarena tri brodska kontejnera, duplo većih dimenzija od standardnih, izvoznika Zenitproma i dva kontejnera Valira. Brod Hadson ekspres uplovio je 27. decembra u Čarlston u Južnoj Кarolini i istovario tri duplo veća kontejnera ukupne težine 54.292 kilograma u kojima se, prema transportnom listu, nalazilo 78 raketnih projektila.

Pre Hamburga, kontejneri su prevezeni iz poljske luke Gdanjsk, a u tu luku su stigli na šleperima koji su tri dana ranije krenuli sa zasad nepoznatog mesta. NIN za sada nije uspeo da otkrije ni ko je proizvođač tih projektila, a uvoznik u SAD je kompanija Nemo Arms Inc.

Ta ista kompanija ranije je realizovala još jedan ugovor sa Valirom.

Po tom ugovoru je 2. februara 2021. isporučeno osam brodskih kontejnera sa 10 miliona metaka kalibra 5,56×45 milimetara (NATO standard za kalibar). To je inače bio prvi izvoz Valira za SAD.

Za dva kontejnera Valira sa malokalibarskom municijom, koja su se nalazila na istom brodu, gde su bila i tri kontejnera Zenitproma sa projektilima, prema dokumentaciji jasno je da je transport krenuo iz srpske državne fabrike Prvi partizan u Užicu. Brod Hadson ekspres je sa ova dva kontejnera, tri dana nakon što je u Čarlstonu isporučio projektile, 30. decembra 2022. uplovio u Savanu u Džordžiji. Uvoznik iz SAD ova dva kontejnera sa malokalibarskom municijom, ukupne težine 32.320 kilograma, kao i za onu raniju isporuku od 22. decembra, bio je opet bivši bodibilder Dru Džon Blatner.

U zasad poslednjoj isporuci, Valir je takođe izvezao malokalibarsku municiju u dva kontejnera iz užičkog Prvog partizana. Tog 12. januara brod Кolorado ekspres (Colorado Express) koji je krenuo iz Hamburga uplovio je u Čarlston u Južnoj Кarolini. U dva kontejnera bila je smeštena municija ukupne težine 34.064 kilograma. U jednom se nalazilo, prema transportnim listama, 1.280.000 metaka kalibra 9×19 milimetara Luger, a u drugom 1.320.000 metaka 5,56×45 milimetara. Uvoznik u SAD je bilo preduzeće Erie Ordnance Depot LLC za koje je takođe Valir prethodno izvezao pet isporuka.

Osim ove jedne nove isporuke 78 raketnih projektila, u svim ostalim kontejnerima Valira i Zenitproma bila je malokalibarska municija iz fabrike Prvi partizan u Užicu. A kakvu je korist od ovih ugovora sa Tešićevim firmama imao Prvi partizan vidi se u javnom finansijskom izveštaju ove državne fabrike. U tom izveštaju se navodi da Prvom partizanu, zaključno sa 31. decembrom 2021, Valir duguje čak 406,9 miliona dinara ili 3,46 miliona evra, a Zenitprom 127.000 dinara ili 1.080 evra. Zanimljivo je svakako da Prvi partizan više decenija ima ovlašćenog zastupnika u SAD, kompaniju TRZ trejding INC iz Stratforda, a i direktno je izvozio streljačku, lovačku i sportsku municiju u ovu zemlju.

Ceo tekst možete da pročitate na sajtu nedeljnika NIN

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o Jovanjici i trgovini oružjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar