Foto:Googlemaps; KRIK.rs

Trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se godinama nalazi pod sankcijama SAD-a, kupio je od države vilu na Dedinju, koju je iznajmljivao od DIPOS-a. Iako je prodaja tog objekta bila javno oglašena u jednom dnevnom listu, Tešić je u startu bio u prednosti, jer je, slučajno ili ne, prethodno produžio ugovor o zakupu iste te vile do čak 2043. godine. Nije poznato koliko je platio taj objekat, ali se pretpostavlja da nije manje od 4,47 miliona evra, kolika je bila početna cena.

Slobodan Tešić ovih dana ponovo se našao u centru pažnje javnosti, a nakon što je posredno doveden u vezu sa firmom “Valir” čije je oružje bilo u ukrajinskom avionu koji se nedavno srušio u Grčkoj. Iako se Tešić nikad nikad nije javno oglašavao, dobro je poznat srpskoj javnosti, budući da je kao vlasnik više kompanija za posredovanje u trgovini oružjem bio skoro deceniju pod sankcijama Ujedinjenih nacija, a sada je i na crnoj listi SAD-a.

S tim u vezi, odjeknula je vest da je upravo on, odnosno njegova firma “Partizan tech”, iznajmila od DIPOS-a poslovni prostor na Dedinju. Kako je bilo navedeno u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, u tom trenutku bilo je reč o objektu u Diplomatskoj koloniji, da bi se 2017. Tešićeva firma preselila u Maglajsku ulicu. Reč je zapravo o vili, koju je taj trgovac oružja izmajmljivao takođe od DIPOS-a.

Sedam godina kasnije saznajemo da je upravo njemu Republička direkcija za imovinu prodala upravo tu vilu u Maglajskoj. U katastru nepokretnosti navodi se da su Slobodan Tešić i njegova supruga Živana vlasnici tog objekta na Dedinju.

Pitali smo Republičku direkciju za imovinu kada i po kojoj ceni je vila u Maglajskoj prodata, kao i koliko je bilo ponuđača, ali nam do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori.

Sumnjiva prodaja

Sudeći po objavi oglasa iz decembra 2019, ali i podacima do kojih je došla “Nova”, prodaja te vile Tešiću kao da je bila nameštena. Naime, godinu dana pre nego što je oglašena, on je sklopio ankes ugovora o zakupu, koji je produžio na čak 25 godina. To automatski znači da bi neki drugi kupac kupovinom vile kupio i višedecenijskog podstanara.

Na pitanje da li je tačno da je Tešiću prethodno data u zakup vila u Maglajskoj na 25 godina, direktor DIPOS-a Đoko Krivokapić odgovara:

“Ugovor (sa Slobodan Tešićem) je potpisan 2016. Zakupac je renovirao objekat o svom trošku, pa je napravljen aneks 2018”.

Da je vila bila pod teretom zakupca do jula 2043. bilo je navedeno i u samom oglasu. Kako je pisalo, objakat se prodavao po početnoj ceni od 4.476.244 evra.

Foto:Googlemaps

Taj objekat u Maglajskoj u trenutku prodaje imao je površinu od 625,7 kvadrara. Sastojao se od dvoetažnog višesobnog stana, u prizemlju i na spratu (414 kvadrata), garaže (32 kvadrata) i pomoćnih prostorija u u suterenu (179 kvadrata), kao i pomoćnih objekata. U oglasu je pisalo i da zemljište ima površinu od 30 ari i 10 kvadrata, te da je deo te celine i garaža površine od 59 kvadratnih metara.

Prodaja Tešićeve vile oglašena je 1. novembra 2019. u dnevnom listu “Srpski telegraf”.

Odluku da taj objekat da na prodaju donela je Vlada Srbije. Kako nam je rekao Đoko Krivokapić, prethodno je DIPOS imao ugovor sa firmom Tešića o izdavanju objekta u Maglajskoj, ali je zaključkom Vlade, taj objekat izuzet iz DIPOS-ovog fonda.

“Kasnije pravi se novi zaključak, kada Direkcija za imovinu da li prodaje, da li vrši neku drugu radnju… To je van domašaja DIPOS-a”, navodi Krivokapić.

Sankcije i bliskost sa SNS

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo finansija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“. Vlasti SAD su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited. U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Uprkos “problematičnoj” biografiji, tom trgovcu oružjem Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodelilo diplomatski pasoš. Takođe, i njegova ćerka Danijela, koja je 2012. bila kandidat za poslanika ispred SNS, bila je zaposlena u MSP, a kasnije prebačena u MUP, odnosno u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku saradnju, ili prostoje rečeno, u srpski Interpol. To je javnosti otkrio Miroslav Aleksić, potpredsednik NS.

Takođe, i sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao finansijer SNS. Mediji su pisali i da je svojevremeno finansirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

BONUS VIDEO Dokle su stigli radovi na vili Aleksandra Šapića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare