Foto: Dragan Mujan/Nova.rs Krik.rs

Porodica Slobodana Tešića, najvećeg trgovca oružjem u Srbiji, kupila je dve državne vile na Dedinju i poslovni prostor u Palati Albanije, a njegova ćerka Danijela Vasilijević, koja je bila kandidatkinja za poslanicu SNS, od juna ove godine iznajmljuje od Diposa objekat u Diplomatskoj koloniji. Prema podacima iz katastra nepokretnosti, taj objekat ima površinu od 241 kvadrat, a kako je potvrđeno za “Novu” zakupnina iznosi 1.370 evra mesečno.

U junu ove godine državnu kuću u Diplomatskoj koloniji na Dedinju zakupilo je preduzeće Emar, čija je vlasnica i direktorka Danijela Vasilijević, ćerka poznatog trgovca oružjem, koji je godinama pod sankcijama SAD. U istom objektu smeštena je i njena Fondacija Humana srca.

Ovo za “Novu” potvrđuje Đoko Krivokapić, direktor Diposa, sa kojim je Vasiljević potpisala ugovor o zakupu.

“Ona je tražila saglasnost da se na istoj adresi na kojoj je privredno društvo Emar registruje i Fondacija Humana srca, budući da je osnivač i jednog i drugog. Fondacija je humanitarnog karaktera i mi smo dali saglasnost za to”, kaže Krivokapić.

Prema podacima iz Katastra, taj objekat na Dedinju ima površinu od 241 kvadrat, a DIPOS ga izdaje Tešićevoj ćerki za 1.370 evra mesečno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na našu konstataciju da je reč o niskoj ceni zakupnine za tu površinu, on kaže da nije tačno da taj objekat ima 241 kvadrat.

Krivokapić kaže da prema podacima koje on ima površina te kuće na Dedinju iznosi 146 kvadrata.

“Ne znam zašto to piše u Katastru. Mi se rukovodimo onim što se navodi u zaključku vlade. Objekat je renoviran o trošku zakupca i nije mu se priznalo nikakvo ulaganje. Objekat je bio potpuno ruiniran. Zakupac ga je renovirao i uložio ogromna sredstva. Kod određivanja cene rukovodimo se isključivo pravilnikom”, navodi on.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, na sajtu APR navodi se da je Danijela Vasilijević stopostotna vlasnica preduzeća Emar. Ona je osnivač i upravitelj Fondacije Humana srca, a predsednik Upravnog odbora je njena sesta Jelena Petrović.

Vasiljević je inače ranije bila kandidatkinja za poslanicu SNS. Bila je zaposlena u MSP, a kasnije prebačena u MUP, odnosno u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku saradnju. To je javnosti otkrio Miroslav Aleksić, potpredsednik NS.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema pisanju NIN-a, Tešićeve ćerke Danijela Vasilijević i Jelena Petrović kupile su nedavno 381 kvadratni metar poslovnog prostora u Palati Albanija, koja je sagrađena 1939. i ima tretman kulturnog dobra. U january ove godine 2022. taj deo Palate Albanija ponuđen je na prodaju po procenjenoj ceni od 3,88 miliona evra.

Palata Albanija je pripadala Beogradskoj banci, koja je u stečaju od 2002. i taj postupak ni posle dve decenije nije završen.

Tešićeve vile na Dedinju

“Nova” je ranije objavila da su Slobodan Tešić i njegova supruga Živana kupili dve državne vile, koje je godina izdavao DIPS. Nakon što je došao do luksuznog objekta u Maglajskoj ulici, Tešić je pazario i vilu u Mihaila Mike Jankovića (nekad Botićeva ulica).

Vila u Maglajskoj kupljena je krajem 2019, pošto je prethodno upravo Tešiću izdata u zakup do 2043. godine. Budući da je on kao zakupac bio teret koji je sa sobom nosila prodaja tog objekta, jasno je i zašto je Tešić (formalno njegova supruga Živana) bio jedini ponuđač za kupovinu te vile.

Foto:Googlemaps

Ona je plaćena 4,48 miliona evra ili za svega 3.755 evra više od početne cene. I Slobodan i Živana Tešić u Katastru nepokretnosti upisani su kao kao vlasnici tog objekta.

U julu 2021. Slobodan Tešić, međutim, kupuje još jednu državnu vilu, koju je takođe godinama izdavao DIPOS. Reč je o objektu u Ulici Mihaila Mike Jankovića. Taj objekat se očigledno renovira, budući da je ograđen tablama, a postavljeno je i obaveštenje o građevinskim radovima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zanimljivo je da je i u slučaju prodaje ove vile Slobodan Tešić bio jedini ponuđač. Kako je za naš portal rečeno u Republičkoj direkciji za imovinu, on je objekat u Mihaila Mike Jankovića platio 2.510.000 evra, što je 2.372 evra više u odnosu na početnu cenu.

Sankcije SAD-a i diplomatski pasoš

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo finansija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“. Vlasti SAD su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama. Uprkos tome i činjenici da se godinama nalazio pod sankcijama Ujedinjenih nacija, tom trgovcu oružjem Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodelilo diplomatski pasoš.

BONUS VIDEO Kuća Slobodana Tešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare