Foto:Arhiva

Pripremanje vile u kojoj je nekada živela Jovanka Broz za premijerku Anu Brnabić ponovo je pokrenula pitanje rabljenja državne svojine za privatne potrebe srpskih političara. Na ovom spisku pored Brnabić su i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, dok Aleksandar Vučić koristi vilu Bokeljka, ali u njoj ne stanuje.

Najviši funkcioneri Vlade Srbije i predsednik države imaju pravo da tokom vršenja svojih funkcija žive u državnim vilama, odnosno rezidencijama, koje su uglavnom nalaze na Dedinju, u najelitnijem delu Beograda.

Samo široko 

Bivši predsednik Tomislav Nikolić, međutim, već godinama odbija da se iseli iz vile u Užičkoj 23, koja je Uredbom Vlade određena za rezidenciju predsednika Srbije. Priča o Tomi i vili već godinama je tema medija, pa iako odlukom da ostane u pomenutoj vili krši propise, Nikoliću izgleda niko ništa ne može.

Tomislav Nikolić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On nastavlja da se koristi državnim dobrom u privatne svrhe, godinama nakon što nije više na funkciji predsednika. Po svemu sudeći, Nikoliću je n adoživotnu upotrebu data vila od 800 kvadrata, u kojoj živi sa suprugom Dragicom, iako luskuzni stan od 194 kvadrata na Novom Beogradu.

U državnoj vili na Dedinju sa porodicom živi i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On se u nju uselio 2018. godine, taman negde nakon afere o kupovini stana, za koju mu je novac u iznosu od 205.000 evra navodno dala tetka iz Kanade njegove supruge. Iz stana od 107 kvadrata kupljenog tim parama, za koje ni do dan danas nije utvrđeno poreklo, preselio se u vilu u Ulici Jevrema Grujića na Dedinju, koju su koristili i prethodni ministri odbrane Bratislav Gašić i Dragan Šutanovac. Taj novi dom ministra odbrane tri puta je veći od njegovog prethodnog stana, prostire se na oko 310 kvadrata, a ima i garažu od 59 kvadrata. U ovoj vili, kako su već pidsali mediji, postoje tri spavaće sobe, dnevna soba, trpezarija, dva kupatila, terasa i podrumski prostor, kao i dvorište.

Brnabićki Jovankina kuća 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi vilu Bokeljka. On nije želeo da se useli u predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23 (gde živi Tomislav Nikolić), pa i dalje živi u svom privatnom stanu na Novom Beogradu. Ipak, za službene potrebe i susrete sa visokim stranim zvanicama koristi spomenutu vilu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je stupila na mesto premijerke Ana Brnabić nije želela da se preseli u vilu u Tolstojevoj ulici, koja je namenjena za predsednika Vlade. Odlučila je da ostane da živi u svom stanu, sve dok „nadležne službe ne kažu drugačije“. Njena privatna nekretnina se takođe nalazi na Dedinju i ima površinu od 300 kvadrata. Izgleda da su nadležne službe u međuvremenu rešile da Brnabićka pređe u vilu u kojoj je nekada živela Jovanka Broz, koja se poslednjih meseci kompletno renovira za njene potrebe.

Nemaju za kiriju

Interesantno je i da predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković nije data državna vila, ali joj se plaća kirija za stan u Beogradu. Ona je do 2014. na posao putovala iz Novog Sada, da bi potom odlučila da iznajmljuje stan u Beogradu. Кako su mediji pisali, ona je zakupila stan u jednoj zgradi na Novom Beogradu, ali nije poznato da li je i dalje na toj lokaciji. Što se tiče njene privatne imovine, u njenoj imovinskoj karti navedeni su stan od 54 kvadrata koji je dobila u nasledstvo i drugi od 102 kvadrata koji je sama kupila. Oba se nalaze u Novom Sadu.

Foto: BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/DS

U odnosu na Gojkovićevu, više novca za zakup stana u Beogradu dobija Nedeljko Tenjović, direktor Кancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Кinom i jedan od najvernijih saradnika Tomislava Nikolića. Njemu iz republičkog budžeta u te svrhe, kako su naveli mediji svakog meseca legne na račun 42.000 dinara, a dobija i dodatnih 49.000 dinara naknade troškova za život odvojen život od porodice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare