Slobodan Tešić Foto:Shutterstock/MUP Srbije

Novinar Birna Saša Dragojlo, komentarišući pisanje stranih medija da se srpsko oružje može naći na frontu u Ukrajini, rekao je da su svim tim slučajevima imamo ključno ime - a to je Slobodan Tešić.

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters.

Dokument, skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja u onome što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina, navodi Rojters.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti. Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova.

Saša Dragojlo Foto: Printscreen N1

„Još jedna potvrda onoga o čemu se spelkulisalo, ako je dokument autentičan, to je samo potvrda da je Srbija umešana u lanac trgovine do Ukrajine. Postoji više faktora, ministar je u pravu kada kaže da Srbija nije direktno izvezla oružje Ukrajini. Svaka izvozna dozvola se odnosi na neku drugu zemlju, to je lanac više zemalja uključenih u trgovinu oružjem, koje na kraju stiže do Ukrajine. Srbija se pravda da ne zna da će stići u Ukrajinu i fomralno pravno su u pravu. Znamo kakva je situacija u svetu, ako Srbija izvozi oružje u Tursku, može da pretpostavi gde će to oružje otići, ako znamo da je oružje s Balkana često korišćeno u proksi ratovima. Ovo je samo jedna potvrda oniga što se priča među trgovcima oružjem“, rekao je Dragojlo za N1.

Kako kaže, Srbija pokušava da balansira.

„Kaže mi nismo izvezli ali su jako dobro svesni gde oldazi. Može uticati negativno na odnose sa s Rusijom, pitanje je kada će isplivati neki video ili foto srpskog oružja na ratištu. Srbija se pomerila ka Zapadu, smatram da je mnogo više prozapadna nego što pričaju analitičari i ova trgovina to odlično pokazuje“, rekao je novinar Birna.

„Po građanima Rusije iz Ukrajine lete srpske rakete“. Ovakvom objavom ruski prodržavni medij Mash počeo je krajem februara tekst o izvozu Krušikovog oružja, preko Turske i Slovačke, u – Ukrajinu.

„U svim slučajevima imamo jedno ključno ime, a to je Slobodan Tešić. I u ovom slučaju iz februara pominje se firma u vlasništvu ćerke, a BIRN je objavio da Tešić, iako je na crnoj listi, preko svoje dve proksi firme izvozi oružje u SAD i to kompaniji koja je poznata da snabdeva američke saveznike po svetu i koja je sa ukrajinskom vojskom potpisala ugovor. Postoji dogovor iza zatvorenih vrata i to se pegla kroz papire“, rekao je Dragojlo.

On je podsetio da je Tešić na crnoj listi SAD, a da, ipak, radi s Amerikancima.

„On je pet godina, a prethodno je bio na crnoj listi UN, pa je skinut kad je SNS došao na vlast, sada je na američkoj, svi pravni subjekti u vezi s njim su takođe na crnoj listi. On je najmoćniji čovek u srpskoj namenskoj industriji, nezvanični ministar trgovine oružjem, Amerikanci navodno ne znaju da on izvozi oružje u Ameriku, da li je to alibi ili nekakav dogovor ne možemo tvrditi“, kaže Dragojlo.

On je objasnio kako izgleda izvoz oružja.

„Primer sa turskim kompanijama, recimo kupe oružje od srpske kompanije, preko povezane firme izvezu oružje u Tursku. Onda to oružje ide u Ukrajinu, kroz papire turska firma ima saradnju s američkom. To oružje ne putuje u Ameriku, ide direktno u Ukrajinu evropskim kanalima. Nekoliko država i firmi je u tom lancu. U Srbiji firme Tešića, u Americi firma Marka Moralesa. Taj put je kompleksan, a sve da bi se zavarao trag. Srbija ne bi trebalo da izvozi oružje ako zna da će biti izvezeno u države konflikta“, poručio je Dragojlo.

BONUS VIDEO: Bil Brauder o sankcijama Radoičiću, Veselinoviću i Tešiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar