Foto: Promo

Kada ste poslednji put čuli za novu tehnologiju kod laptopova koja je bolja po vaše zdravlje od prethodne? Uređaji nove generacije se uglavnom opisuju sa brži, tanji, lakši... Čak i ako se negde stidljivo pomene zdravlje, obično je to na uštrb nečeg drugog i predstavlja kompromis. Srećom, nije baš uvek tako. Moderni OLED ekrani su bolji i lepši, a uz to i zdraviji za vaše oči. Već par godina dostupni na mobilnim telefonima i televizorima, konačno postaju široko dostupni i na laptopovima, a sa sobom donose brojne prednosti, zbog kojih ćete ih poželeti.

Za početak, da vidimo da li vam uopšte treba OLED ekran. Ovakav tip ekrana je savršen za vas ukoliko se prepoznate u bilo čemu od navedenog: volite da gledate filmove i serije, bavite se fotografijom, obradom videa ili grafičkim dizajnom, često gledate sportske prenose ili jednostavno brinete o zdravlju svojih očiju.

Prepoznali ste se? Hajde da pojasnimo kako OLED postiže sve to. Odmah treba naglasiti da su neke od osobina o kojima ćemo pisati zajedničke za sve OLED ekrane, a neke možete naći kod ASUS laptopova sa OLED ekranima.

Foto: Promo

Nema više nerviranje

Nervira vas kada u filmu ili seriji naletite na mračnu scenu u kojoj ne vidite šta se dešava? Možda problem nije u snimku, nego u vašem uređaju. Za razliku od klasičnih LCD+ ekrana koje obično viđamo na laptopovima, kod OLED modela se može isključiti osvetljenje svakog pojedinačnog piksela, pa je crna boja zaista crna. Uz to, ASUS OLED ekrani imaju i veliko maksimalno osvetljenje, pa je kontrast neuporedivo veći nego kod LCD ekrana. Zahvaljujući tome moći ćete da vidite stvari za koje niste ni znali da postoje, što je savršeno za ljubitelje sedme umetnosti, dizajnere, fotografe i sve koji se bave obradom videa. Potvrda svega ovoga su i Display HDR True Black sertifikati.

Izbegnite greške u radu

Veliki kontrast nije jedina karakteristika koja je dobrodošla kada su zabava i posao u pitanju. Zahvaljujući preciznom prikazu i širokoj paleti boja (čak 100% DCI-P3, odnosno 133% sRGB), slika na ASUS OLED ekranu je neverovatno realistična, o čemu svedoči i Pantone validacija. Sa ASUS OLED ekranom možete biti sigurni da slika na vašem ekranu verno predstavlja boje u stvarnosti i da će baš takve biti kada se odštampaju ili emituje na TV-u. Naravno, i filmovi će izgledati neuporedivo bolje i živopisnije.

Foto: Promo

Zdravlje nema cenu

Ukoliko provodite sate pred ekranom, treba da znate da plavo svetlo LCD ekrana oštećuje ćelije oka, kvari vid i izaziva nesanicu. ASUS OLED ekrani emituju 70% manje štetnog plavog svetla od LCD ekrana, pritom ne kvareći ukupan prikaz boja. Uz ASUS OLED ekran i Eye Care tehnologiju vaše oči su bezbedne.

Brzina koja bistri sliku

Ni tu nije kraj. Uz vreme odziva od samo 0,2 ms, ASUS OLED ekrani prikazuju jasnu sliku bez ikakvog zamućenja, a to ćete posebno ceniti prilikom gledanja sportskih prenosa, igranja video igara i gledanja akcionih filmova. Poređenja radi, standardni laptopovi imaju ekrane sa vremenom odziva od 10 do 25 ms.

Foto: Promo

Koji laptopovi imaju OLED ekran?

Sve je više modela u ASUS-ovoj ponudi koji u imenu imaju reč OLED. Ova tehnologija je sada i cenovno mnogo pristupačnija nego pre samo godinu dana, pa nije privilegija isključivo najbogatijih. Pored već opisanog ekrana, Zenbook-ovi imaju još nekoliko aduta u rukavu. Pune se preko USB Type-C porta, a zahvaljujući posebnoj elektronici za punjenje možete koristiti maltene bilo koji standardni USB Type-C punjač.

Da, bukvalno ih možete puniti punjačima za mobilne telefone ili pomoću eksterne baterije. Ovo je sjajna stvar kad putuje i imate ograničen prostor za prtljag, ili kada zaboravite punjač, a dobro će doći i onima koji laptop stalno nose iz stana na posao i nazad, jer ne moraju nositi i punjač – kod kuće ga mogu dopuniti punjačem za mobilni telefon.

Foto: Promo

Tanki su i lagani, sa elegantnim kućištem napravljenim od metala, ali neka vas njihov tanak profil ne zavara. ASUS Zenbook laptopovi zadovoljavaju stroge MIL STD-810 vojne standarde izdržljivosti, što dovoljno govori o kvalitetu izrade.

Specijalan dizajn šarki omogućava odizanje zadnjeg dela kućišta prilikom otvaranja poklopca, što omogućava bolju ergonomiju u radu, ali i olakšava hlađenje. Zahvaljujući tome komponente rade na nižoj temperaturi, pa su performanse bolje, a laptop dugotrajniji. A kad smo kod dugotrajnosti i kvaliteta, ASUS svima koji do kraja godine kupe neki od Zenbook laptopova nudi produženje garancije sa dve na tri godine. Više detalja i uslove promocije možete naći na sajtu www.asusplus.rs.

Bonus video: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar