Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Ivka Stepić (24) iz Padinske Skele godinama ima dugu kosu. Konačno je rešila da je skrati i da promeni boju, a kako kaže za Nova.rs, bolje da je "nogu slomila" nego što je ušla u frizerski salon zato što je za uslugu šišanja, izvlačenja pramenova popularnom tehnikom "balejaž" i feniranja, platila neverovatnih 17.000 dinara.

Ivka priča da nije otišla kod frizera tek tako, nego da se prethodno raspitala za cenu kod jednog frizera u naselju Borča, koji joj je i rekao da će je njena zamisao koštati oko 100 evra. Ipak, bilo je mnogo više.

„Nikada ranije nisam farbala kosu, a šišala sam samo krajeve i to me je koštalo skoro uvek manje od 1.000 dinara i baš kad rešim da promenim stil, frizer me očerupa! Raspitivala sam se, naravno, znala sam da frizura neće biti jeftina, pritom sam svesna da imam gustu kosu. ali ljudi moji, za šta 17.000 dinara? Jesu li ovo čarobne boje, makaze, šta? Pritom, nisam ni dobila ono što želim“, priča naša sagovornica koja je ostala zaprepašćena kada joj je frizer naplatio uslugu.

Žena, devojka, frizer, frizerski salon, boja kose
Foto: Shutterstock

Zato je ona, posle mesec dana, rešila da uzme stvar u svoje ruke, te je kupila željenu farbu i samu sebe ofarbala. Čak je i skratila krajeve.

„Pazite, nije da je ovo prelepo, opet nije kao što sam htela, ali farba me je koštala 470 dinara. Ne verujem da bi mi frizer bolje uradio jer mi je i sam rekao da ću tek iz nekoliko puta biti sivkasta, kao što želim“, priča Ivka.

Pročitajte još:

Da su frizerski saloni podigli cene svojih usluga, potvrđuje frizer i član Udruženja frizera Srbije Dušan Ličina koji kaže da su skuplji saloni podigli cene svojih usluga za oko 10 odsto, dok su oni jeftiniji poskupeli za čak 50 odsto. A razloga za poskupljenje, prema njegovim rečima, je mnogo.

„Još od pandemije koronavirusa, cene u frizerskim salonima u Srbiji skočile su zbog poskupljenja materijala poput farbi za kosu, zatim veće cene struje i vode, troškova zakupa lokala, fiskalnih kasa, ali i sveukupnog poskupljenja života što se vidi u svakoj samoposluzi. Najviše je poskupeo repromaterijal, a cena je viša i zbog korišćenja više preparata koji dižu cenu jer su trendovi novi u šta frizer treba i te kako da uloži poput maski za kosu, sprejeva, lakova, balzama, kondicionera, zaštite od toplote, a isto važi za muškarce kad je reč ne samo o kosi nego i bradi“, priča Ličina dodajući da uvozimo brendove iz drugih zemalja jer nemamo naše.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

„I svako kada uzme neki deo marže, dođe do izuzetno visokih cena proizvoda. Samim tim, kada formiramo cene, imamo velike troškove, od zakupa lokala, od povećanja minimalne cene rada, preko troškova za plaćanje knjigovođa, fiskalnih kasa, plaćanje struje. Sve je poskupelo, pa moramo i mi da korigujemo svoje cene“.

To je, ističe, rezultiralo time da žene ređe posećuju frizera i da same uzimaju makaze i četkicu za farbanje.

„Žene se same šišaju, a trebalo bi i šišanje i farbanje da prepuste profesionalcu. Danas su cene takve, da je i to nekima postalo nedostižno. Kada se žena sama farba, ona nanosi previše boje i dolazi do depozita boja, pa kada želi da promeni boju, to je onda mnogo teže“.

Kosa
Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

Žene, između ostalog, očekuju da kada dođu u salon, frizeri isprave sve njihove greške kad je reč o farbanju i uništenoj kosi, a to ne može preko noći.

„Na kraju to njihovo ‘uradi sam’ sa ispravkom više košta nego da su redovno išle kod frizera. Žene traže preko noći da pređu od crnke u plavušu što je takođe retko kad moguće iz prvog puta. Pritom, potroši se dosta materijala“.

Šišanje i feniranje duge kose oko 2.000 dinara

Postoji mnogo parametara koji odlučuju kolika cena će biti. Na usluge frizerskih salona utiče i lokacija na kojoj se nalaze, pa je tako u nekim delovima grada za feniranja kratke kose potrebno izdvojiti 500 dinara, dok je za istu uslugu u centru prestonice potrebno izdvojiti duplo više.

Cena svečanih frizura kao što su punđe, pletenice, svečani rep, kreću se od 600 do 5.000 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za poznatu afro frizuru.

Nisu u zaostatku ni muški frizeri sa cenama svojih usluga. Za skraćivanje muške kose potrebno je izdvojiti oko 600 dinara, dok je ranije bilo 300 dinara. Neki luksuzni prestonički saloni naplaćuju čak i 1.500 dinara.

Žena, devojka, frizer, frizerski salon, boja kose
Foto: Shutterstock

Dužina kose, željeni oblik, feniranje „na ravno“ ili lokne, farbanje sa donetom farbom ili iz salona su faktori koji utiču na formiranje cena. Kombinovanje više usluga koštaće skoro duplo.

Posebna razlika u ceni je između muškog i ženskog šišanja. Za šišanje kratke ženske kose potrebno je izdvojiti oko 800 dinara, dok je u prethodnom periodu bilo potrebno 500 dinara.

BONUS: Lidija Ćirić, deciji frizer u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar