Lučani namenska Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Predrag Ilić, v.d. generalnog direktora vojne fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima izjavio je da je potražnja za njenim proizvodima ogromna i odavno prevazilazi proizvodne kapacitete, kao i da ima ugovorene poslove za 2024. i narednu godinu.

„Odbili smo petostruko veće ugovore, jer nismo mogli da zadovoljimo potrebe tržišta. Zato uz pomoć države planiramo proširenje proizvodnje i već smo dobili značajna sredstva u tu svrhu. Tu pre svega, mislim na bazne sirovine za proizvodnju baruta, a to su nitroceluloza i jednobazni baruti. Međutim, sada se najviše traže artiljerijski baruti i zbog toga proširenje ide u tom pravcu“, rekao je Ilić u intervuu za današnji list Politika, navodeći da je plan da se uvede i tehnologija proizvodnje trobaznih baruta.

On je, povodom povećane potražnje baruta, naveo da je tokom pandemije korone u svetu bilo 35 ratnih žarišta dok ih je danas stotinu više.

Govoreći o bezbednosti na radu, istakao je da u svetu ne postoji automatizovan proces proizvodnje baruta, bar ne na ključim mestima gde bi mašina mogla da zameni čoveka i sačuva mu život, kao i da je ključni faktor čovek i njegovo iskustvo.

Takođe je naveo da je uvođenje video nadzora u proizvodne hale doprinelo bezbednosti na radu, jer i te kako utiče na svest ljudi da poštuju propise.

„Upravo te kamere su potvrdile da prilikom požara koji se dogodio 7. februara, kada je lakše potvređeno šest radnika, nije bilo njihove greške u radu ni odgovornosti za izbijanje vatre“, rekao je Ilić.

BONUS VIDEO: Povređeni u fabrici namenske Milan Blagojević u Lučanima nedavno zasnovali radni odnos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar