ilustracija Foto:MUP Srbije; Ljubica Sokić/Nova.rs; shutterstock; Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon požara koji se dogodio jutros u preduzeću "Milan Blagojević - Namenska", u kome je povređeno šestoro zaposlenih, Lučanci su, kako kažu, veoma zabrinuti za svoju bezbednost. Ističu da propuste prave i radnici i rukovodstvo, a neki od njih svedoci su brojnih tragedija koje su se proteklih godina dešavale u ovoj vojnoj fabrici.

Jedan od njih, Aleksa Ilić je do pre nekoliko godina radio u vojnoj fabrici „MB Namenska“. Kako kaže za Nova.rs, strah uvek postoji i zbog toga radnici moraju biti posebno pažljivi.

„Ne možeš da radiš u barutani ako ne postoji strah. Mi smo, zapravo, rođeni u barutani“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs/Aleksa Ilić

Kako ističe, svi u Lučanima preživljavaju nesreće zajedno sa porodicama povređenih.

„Teško mi je uvek kada se dogodi neka nesreća, a naročito kada čujem da su mladi ljudi u pitanju“, priča Ilić.

Pročitajte još:

Napominje i da je došlo do smene generacije u „Namenskoj“, podsećajući da su mnogi nastradali u tragedijama proteklih godina.

„Najviše boli nerazumevanje, sa svih strana. Proveo sam u fabrici 22 godine, odgajio decu, ima tu i više sile, pa se treba čuvati“, kaže Ilić.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Naš sagovornik smatra da je dobar rukovodeći kadar u fabrici, ali da radnici moraju proći adekvatnu obuku.

„Strah donosi opreznost. Ne smeš na poslu da razmišljaš o kućnim problemima, da li ti je bolesno dete ili o drugim stvarima“, priča Aleksa.

Pročitajte još:

Kako naglašava za naš portal, kad dođe do neke nesreće svi koji imaju nekog ko radi u lučanskoj vojnoj fabrici i odmah zovu telefonom da provere koja je smena, šta se dogodilo.

Lučanac Slavko Topalović je radni vek proveo u „MB Namenska“.

„Nažalost, nesreće sam preživeo šest puta. Mi smo radili u fabrici baruta, a ne u proizvodnji čokolade. Dešava se. Ne daj bože da bude žrtava“, priča Slavko.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs/Slavko Topalović

Upitan da li ima propusta od strane rukovodstva, kaže da ih svi prave.

„Od rukovodioca zaštite na radu do radnika.. Najcrnje je kad zaposleni smatra da neće to njemu da se desi“, priča naš sagovornik.

Lučani namenska Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Napominje da je pre tri godine otišao u penziju, ali da je tokom radnog veka prošao sve pogone u vojnoj fabrici.

„Nosio sam trojicu kolega u kovčegu. To je tuga. Nikad ne znaš šta može da se desi. Pogotovo sa nitroglicerinom koji ćuti i odjednom plane“, zaključuje on.

Meštanin Lučana Miloš Pajić kaže za naš portal da uvek teško doživljava povrede radnika u Namenskoj.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs/Miloš Pajić

„Lično nemam nikoga od familije, ali poznajem jednog dečaka čiji je otac pre nekoliko godina povređen“, kazao je on.

Pojedini Lučanci nemaju reči i potreseni su zbog svega što se dogodilo. Ističu da samo žele da se povređeni što pre oporave. 

„Požar na pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta“

Podsetimo, u požaru koji je jutros izbio u fabrici u Lučanima šestoro radnika je povređeno. Svi su prevezeni u Opštu bolnicu u Čačku, a dvoje njih zadobila je teške telesne povrede. o požaru se oglasila i fabrika „MB Namenska“ saopštenjem.

Lučani namenska Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

„Oko 9.20 sati došlo je do požara na pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta, u fazi gnjetenja. Požar je nastao na samom kraju procesa pri pražnjenju gnjetalice. Povređeno je petoro radnika od kojih niko nije životno ugrožen. Nakon ukazane medicinske pomoći pomoći u Domu zdravlja Lučani, prebačeni su u bolnicu Čačak. Snimci video nadzora pokazuju da su ispoštovane sve mere bezbednosti i zaštite na radu. Uzrok nastanka požara utvrdiće nadležne službe“, navodi se u saopštenju preduzeća „MB Namenska“ AD Lučani.

VIDEO: Požar u Lučanima, povređeno šest radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar