ilustracija Foto:MUP Srbije; Ljubica Sokić/Nova.rs; shutterstock

Nesreća koja se dogodila jutros u pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta u fazi gnječenja u lučanskoj fabrici "Milan Blagojević - Namenska", u kojoj su povređena šest radnika, nije jedini incident u pomenutoj fabrici. Proteklih godina u nesrećama u "MB Namenska" u Lučanima stradalo je nekoliko radnika, a pretpostavke su da je od osnivanja fabrike poginulo više od 30 zaposlenih.

Nezvanični podaci pokazuju da je od osnivanja fabrike 1949. godine do danas u najpoznatijem lučanskom preduzeću poginulo 32 zaposlenih.

U bližoj prošlosti, od 2011. godine u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ stradala su četiri radnika. Naime, 2011. godine poginuo je jedan radnik, još jedan 2015, dok su 2017. godine poginula dvojica radnika.

Lučani namenska Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Trenutno se vodi postupak protiv nadležnih u fabrici zbog smrti dvojice radnike 2017. godine, u pogonu raketnih goriva. Eksplozija u pogonu fabrike u Lučanima se dogodila 14. jula 2017. godine i tom prilikom su nastradali Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, koji je preminuo na licu mestu. Milomir se borio za život dvadeset dana na VMA i nažalost, izgubio bitku dvadeset dana kasnije. Za ovu tragediju, pored Tome Stojića i Vladimira Lončarevića, prvooptuženi je bio Radoš Milovanović, direktor fabrike, ali je u međuvremenu preminuo.

Pročitajte još:

Pre ove eksplozije, koja je potresla javnost u Srbiji, dogodilo se nekoliko nesreća u ovoj fabrici.

Tako je septembra 2011. godine u manjem požaru u fabrici „Milan Blagojević“ povređen je jedan radnik.

Lučani namenska Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Godinu dana kasnije dogodio se novi akcident. Jedan radnik povređen je 25. juna 2012. usled eksplozije na presi za proizvodnju raketnih goriva u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Tri godine kasnije u ovoj lučanskoj fabrici dogodila se nova eksplozija. Naime, 30. septembar 2015. četiri radnika zadobila su opekotine u požaru koji se dogodio u objektu za proizvodnju baruta. Zbog teških povreda tri životno ugrožena pacijenta odmah su prevezena na lečenje u Beograd, na VMA, gde je jedan od radnika D. Ć., posle osam dana borbe preminuo.

Foto: N1/Milomir Milivojević

Tokom jula 2017. godine dogodila se nova eksplozija u ovoj fabrici u kojoj su poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i njegov kolega Milojko Ignjatović. Za njihovu smrt sudi se rukovodiocima te industrije, a protiv jednog, Radoša Milovanovića, je u međuvremenu obustavljen postupak zbog smrti. Ove nesreće javnost se i dalje živo seća, a samo suđenje obeležile su brojne opstrukcije.

Pročitajte još:

Nepunih mesec dana od ove eksplozije, dogodio se i požar, u kojem su takođe povređena dva radnika. Z. B. je zadobio srednje teške opekotine, dok M. K. zadobio lake opekotine.

Godinu dana nakon velike eksplozije u kojoj su dvojica radnika izgubila život dogodio se požar u kojem je jedan zaposleni teško povređen. Nesreća se dogodila u septembru 2018. godine, kada je došlo do nesreće tokom redovne proizvodnje, odnosno operacije dešaržiranje gnjetalice, a u kojoj je radnik Milun Bogićević teško povređen, nakon čega je iz čačanske bolnice prebačen u Beograd.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Naredne godine, oktobra 2019, došlo je do tehnološkog požara, prilikom izrade dvobaznih goriva. Tada su povređena dva radnika I. J., koji je zadobio povrede na laktu i na ušnoj školjci, i M. S. koji je bežeći pao i udario leđa.

Crni niz nastavljen je i početkom novembra 2021. kada je došlo do požaru u pogonu raketnih goriva u fabrici MB „Namenska”. Tom prilikom radnik Rade M. zadobio je lakše telesne povrede u vidu opekotina lica.

Sudski epilog (uglavnom) ne postoji

Inače, u poslednjih 20 godina sud je zatvorom kaznio dvojicu rukovodilaca za požar koji je u pogonu u Lučanima izbio 1997. godine i u kojem je stradalo osmoro ljudi.

Za tu presudu sudu je bilo potrebno 15 godina.

VIDEO: Otac poginulog radnika Milivojevića o današnjem požaru 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare