Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, MUP srbije

„Forbs Srbija“ napravio je analizu ko čini novu srpsku poslovnu elitu. U pitanju je 11 pojedinaca koji u svom vlasništvu, posredno ili neposredno, imaju najmanje 140 preduzeća registrovanih u Srbiji i inostranstvu. Njihov poslovni uspeh je beležio stalni rast, a najveći deo ostvarenih prihoda duguju čvrstim vezama sa aktuelnim vlastima i zahvaljujući poslovima koje zbog tih veza dobijaju od države i njenih preduzeća.

Kompanija „Inkop“ pripadala je donedavno braći Veselinović, Zvonku i Žarku, kao i Milanu Radoičiću, kontroverznom biznismenu sa severa Kosova koji je neposredno pre priznanja da je organizovao napad u Banjskoj, svoj udeo prepustio dvojici braće.

Kako piše Forbes, pomenuta građevinska firma sa sedištem u Ćupriji, prema uvidima u finansijske izveštaje, beleži u poslednjih pet godina višestruki rast prihoda i profita, a bavi se, pre svega, izvođenjem građevinskih radova. Reč je uglavnom o poslovima izgradnje infrastrukturnih objekata.

Pročitajte još

„Inkop“ je učestvovao kao podizvođač kineskih državnih kompanija CCCC i „Šandong“ u izgradnji deonica i putnih pravaca Preljina – Požega na Koridoru 11, zatim saobraćajnica Iverak – Lajkovac i Požarevac – Golubac.

Na severu Kosova Zvonko Veselinović poznat je kao jedan od „vođa čuvara mosta“, odnosno ključih ljudi kako u tamošnjem političkom, tako i privredno-kriminalnom miljeu. Inače, hapšen je u dva navrata, ali je odgovornosti u oba slučaja kasnije oslobođen. Najbliži je saradnik i poslovni partner Milana Radoičića, koji je nedavno priznao da je organizovao nerede u Banjskoj.

U četiri najznačajnije kompanije biznisa Veselinovića, najveći značaj ima „Inkop“, koji je u poslednje tri godine imao 17,6 milijardi dinara ukupnih prihoda i 4,9 milijardi dinara profita. Drugi je „Novi Pazar“ put sa prihodima u istom periodu od 14 milijardi i dobiti od 2,65 milijardi dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar