Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste koji je priznao da je organizovao događaj u Banjskoj, više nema udeo u kompaniji “Inkop”, u kojoj je zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem bio suvlasnik. Na taj način se Radoičić povukao iz još najmanje četiri firme, od kojih su neke dobijale niz poslova od države i lokalnih samouprava.

U oružanom sukobu u Banjskoj 24. septembra poginulo je četvoro ljudi, a Milan Radoičić je prihvatio odgovornost za organizivanje tog događaja. On je preko svog advokata saopštio da je lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, te da o tome nije obavestio srpske vlasti.

Zbog tog sukoba, Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv njega, a Priština je zatražila da bude isporučen Kosovu.

Za to vreme, on se povlači iz preduzeća u kojem je bio suvlasnik, a preko kojeg je imao udeo u vlasništvu u još nekoliko kompanija.

Tako Milan Radoičić više nije jedan od vlasnika “Inkopa” iz Ćuprije, firme preko koje je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem zakoračio u svet legalnog niznisa. U njoj su Radoičić i Zvonko Veselinović imali udeo od po 40 odsto, dok je Žarko Veselinović imao udeo od 20 odsto.

Foto:printscreen/APR

Prema podacima Agencije za privredne registre, 6. oktobra je izvršena promena vlasništva u “Inkopu”, pa je ime Radočića izbrisano. Zvonko Veselinović sada je vlasnik 60 odsto firme, a njegovom bratu pripada ostatak.

Foto:printscreen/APR

Na sajtu APR se navodi da je zahtev za promenu podataka sa pratećom dokumentacijom dostavljen 3. oktobra, dakle na dan kad je saslušan u Višem javnom tužilaštvu, odnosno devet dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

Poslovi sa državom i milionske zarade

“Inkop” je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11 i drugih puteva po Srbiji. Sudeći po fotografijama ta firma bila je angažovana na izgradnji brzoj saobraćajnici Požarevac – Golubac, potom i Iverak – Lajkovac…

“Inkop” je prošlu godinu završio sa neto dobiti od oko 17,3 miliona evra, a godinu dana ranije ona je iznosila oko 15,2 miliona evra.

Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Upravo preko te kompanije Radoič je bio suvlasnik još četiri firme. Među njima je “Betonjerka Aleksinac”, koju je zajedno sa Veselinovićem kupio u septembru 2019. Kako je ranije pisao NIN, godinama ta firma nije imala prihoda, da bi bukvalno preko noći oživela i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara.

Prošle godine čista zarada “Betonjerke” iznosila je oko 88,5 miliona dinara ili oko 753.000 evra, a godinu dana ranije bila je skoro duplo manja.

Na spisku “Inkopovih” firmi je i “Novi Pazar put”, koja je na tenderima dobijala niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija. Kako je pisao portal Nova.rs u martu 2021, od početka 2020. u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Primera radi, u oktobru 2020. dobila je posao preko Ministarstva privrede, gde je angažovana kao član konzorcijuma, za posao “izvođenje radova na rehabilitaciji saobraćajnice od JAT apartmana i Grand hotela do državnog puta na Kopaoniku”.

Samo prošle godine “Novi Pazar put” imao je dobit od oko 6,5 miliona evra, a godinu dana ranije zarada je iznosila oko 10,2 miliona evra.

Nadmašili kompanije Miroslava Miškovića

Na spisku “Inkopovih” firmi je i “Dolly Bell” i “Velmortrans plus” iz Ćuprije koji su prošle godine Radoičić i Veselinović kupili za oko pola miliona evra, budući da je reč o autoprevozniku koji je bio u stečaju.

Preko firme “Inkop” taj dvojac ranije je bio i vlasnik firme “Granit peščar”. Od nje je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. marta.

Inače, Radoičić i Veselinović i njihove firme su pod sankcijama SAD-a, a do skoro su u Srbiji veoma uspešno poslovali. Zapravo, prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a, poslovni uspeh tada njihovih firmi bio je toliko velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Zbog slučaja Banjska, Radoičić je u pritvoru proveo manje od 24 sati, a izjasnio se da nije kriv. Nadležno Više javno tužilaštvo ga sumnjiči da je izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

BONUS VIDEO Gde je Banjska dve nedelje kasnije: Deo naoružanja koje je koristila grupa Milana Radoičića nedavno proizvedeno u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar