Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta / Foto: Medija centar

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je u izveštaju o radu za 2020. godinu ta institucija pohvalila prve reakcije Vlade Srbije na zdravstvenu krizu i infrastrukturna ulaganja, a kritikovala netransparentnost budžeta i linearnu pomoć svim građanima.

Petrović je u Skupštini Srbije rekao da je Fiskalni savet podržao rebalans budžeta i povećanje zaduživanja po izbijanju kovid krize i da je dobro što je Vlada je brzo reagovala na krizu i sprečila značajan pad zaposlenosti.

Petrović je ponovio da Fiskalni savet nije podržao meru pomoći od 100 evra svim punoletnim gradjanima, a da je ta mera nastavljena i ove godine.

„Fiskalni savet je za to da se sredstva daju gradjanima, ali onima kojima je to stvarno potrebno, a za to je neophodna analiza koji su to ugroženi gradjani, da se formiraju takozvane socijalne karte i da se na osnovu toga daje pomoć“, rekao je Petrović i dodao da bi u tom slučaju za tu namenu umesto 600 bilo potrošeno 200 miliona evra.

Za 2020. godinu kao pozitivne su ocenjene javne investicije u infrastrukturu i u zdravstvu, a kako je dodao „sa tim investicijama koje se nastavljaju i situacija u zdravstvu se značajno popravlja“.

PROČITAJTE JOŠ:

Petrović je istakao da je druga velika tema pitanje transparentnosti budžeta, koja je smanjena 2020. godine.

Petrović je naveo da stoji stavka od 150 miliona evra pozajmica a ne zna se kome i „samo se nagadja da je reč o Er Srbiji“ kao i 100 miliona iz Kancelarije za javna ulaganja za koje se takodje ne zna kome su date.

„Još jedna netransparentna stavka su kazne i penali, ne vidimo po kom osnovu je država platila iznose za kazne i penale, a ta se suma uvećava u poslednje tri do četiri godine“, rekao je Petrović.

On je istakao da su netransparentne i subvencije za strane direktne investicije i pozvao poslanike i Državnu revizorsku instituciju da zajedno rade na većoj transparentnosti budžeta.

Skupština danas razmatra izveštaje nezavisnih tela za 2020. godinu, a do kraja dana očekuje se glasanje o svim tačkama dnevnog reda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar