Goran Radosavljević Foto: N1

 Profesor FEFA fakulteta u Beogradu Goran Radosavljević rekao je danas da je izbor člana Srpske napredne stranke (SNS) Bojana Dimitrijevića za člana Fiskalnog saveta Srbije nastavak politike te stranke da uposli kadrove iz njenih redova."Fiskalni savet je bio poslednje nezavisno telo i došao je na red i na njega da se stavi pod kontrolu", rekao je Radosavljević za Betu.

Dimitrijević je juče izabran za člana Fiskalnog saveta, posle odlaska Vladimira Vučkovića, a predložila ga je Narodna banka Srbije.

Zakon o budžetskom sistemu predvidja da član Fiskalnog saveta ne sme biti član političke stranke, niti sme da se u svom radu rukovodi političkim uverenjima.

Dimitrijević je bio član Predsedništva SNS od samog osnivanja 2008. kada je prešao u naprednjake iz Srpskog pokreta obnove, čiji je bio dugogodisnji funkcioner i član Predsedništva, bio je član gradske vlade SPO, zadužen za finansije u periodu 1997-2000. godine nakon što su SPO i SPS smenili gradonačelnika Zorana Djindjića.

Dimitrijević je kao funkcioner Srpskog pokreta obnove bio ministar trgovine, turizma i usluga u Vladi Vojislava Koštunice 2004-2007. godine, a zatim dekan Fakulteta za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici gde je diplomiralo mnogo funkcionera SNS.

On je i predsednik Upravnog odbora MTS banke u vlasništvu Telekoma Srbije i profesor je Beogradske poslovne škole.

Radosavljević je rekao da je glavni princip izbora kod SNS partijska pripadnost, bez obzira što to ne sme biti princip za izbor članova nezavisnih tela kao što bi trebalo da bude Fiskalni savet i bez obzira što su takvi izbori u nekoliko poslednjih godina praćeni sukobima interesa i aferama.

„Možda SNS-u i ne smetaju kritike Fiskalnog saveta, već smatra da i njegovi članovi treba da primaju dobre plate, pa zašto bi na tom mestu bili neki drugi“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da je takvom partijskom praksom SNS „izbrisao“ nekoliko agencija, medju kojima je Agencija za borbu protiv korupcije, Agencija za zaštitu konkurencije i još neke.

Izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je da zakon zabranjuje da član Fiskalnog saveta bude biran iz partijskih redova i da je NBS trebalo da predloži kandidata za koga se ne bi ni sumnjalo da je politički angažovan.

Nemanja Nenadić Foto: Zoran Mrđa/FoNet

„Fiskalni savet je od osnivanja kritičan prema politici vlade, ali su kritike uvek argumentovane. Ostaje da se vidi kako će raditi sa novim članom koji je došao iz vladajuće stranke“, rekao je Nenadić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar