Ishrana bez mesa u poslednjih nekoliko godina sve je popularnija i rasprostranjenija, ali se rasprave o tome da li je ona zdrava ili nije se ne smiruju. Međutim, još jedno „vruće“ pitanje koje se često postavlja veganima i vegetarijancima jeste da li je ishrana bez mesa isplativija. Dunja (22) je nekoliko godina bila vegetarijanka, a onda je ponovo počela da jede meso. Za Nova.rs je ispričala koliko je dnevno novca na hranu trošila tada, a koliko troši sad.

O razlozima zbog kojih je ponovo počela da jede meso, Dunja je već govorila, a sada je sa nama podelila koliko je para trošila na doručak, ručak i večeru dok je bila vegetarijanac, a koliko sad.

Pročitajte još:

Doručak

Ovaj obrok je za Dunju ostao isti čak i sada kada jede meso, budući da uglavnom jede ovsenu kašu, koju nekad sprema sama, a nekad je kupi. Kada je kupi, jedna porcija je košta oko 90 dinara.

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Ovo je ujedno i Dunjin najjeftiniji obrok, od tri koliko dnevno ima.

Ručak

Kada je reč o ručku, Dunja je dala jedan primer kako je ovaj obrok izgledao dok je bila na vegetarijanskoj ishrani: veganske kobasice, 150 grama krompira i 100 grama paradajza.

Ovaj obrok ukupno je koštao oko 295 dinara, budući da je 200 grama veganskih kobasica Dunju koštalo oko 250 dinara, 150 grama krompira 15 dinara, a 100 grama paradajza, u periodu dok mu još nije sezona, oko 30 dinara.

Sada, Dunjin ručak razlikuje se po tome što će, umesto veganskih kobasica, pojesti 200 grama ćevapa, što košta oko 150 dinara.

Foto: Vladislav Mitić

Dakle, sada, kada ponovo jede meso, Dunjin ručak je jeftiniji za 100 dinara.

„Međutim, treba imati u vidu da je računica ovakva samo zato što su veganske i vegetarijanske zamene za meso u Srbiji još uvek skupe, budući da ne vlada velika potražnja za njima. Ukoliko proteine dobijate na drugi način, recimo iz pasulja ili sočiva, ručak bez mesa je daleko jeftiniji od onog sa mesom“, kaže Dunja.

Večera

Jedan primer vegetarijanske večere je vegetarijanska pasta koju je Dunja spremala sa 4 vrste sira.

To je, dakle, uključivalo 150 grama testenine, što košta oko 43 dinara, pavlaku za kuvanje od 250 mililitara koja košta oko 160 dinara i kesicu sa smesom za četiri vrste sira koja košta 120 dinara.

Ovakva vegetarijanska večera košta oko 325 dinara.

Foto: Shutterstock

Dunja i sada voli da sprema i jede pastu, ali sada, umesto četiri vrste sira, ubacuje pileći file, čija je cena oko 125 dinara za 150 grama.

Prema tome, ovakva večera je samo malo skuplja i košta oko 330 dinara.

Prema ovoj računici, Dunji je ranije dnevno za hranu odlazilo oko 710 dinara. Danas, sva tri obroka Dunju koštaju 570 dinara.

BONUS VIDEO Nova.rs Karavan kroz Srbiju – Novi Sad i Bačka Palanka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare