Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Euribor, kamata od koje zavise svi građani Srbije koji imaju kredite u evrima, neće mirovati još neko vreme. Prema najavama stručnjaka, u junu bi tromesečni euribor mogao da dostigne vrednost od čak 3,4 odsto. Naša čitateljka Dragana P. je u martu prošle godine podigla stambeni kredit sa promenljivom kamatnom stopom, kada je euribor bio negativan. Međutim, od tada do sada je samo rastao, te je Draganina rata za kredit skočila nekoliko puta. Njenim nevoljama, izgleda, nije kraj.

Dragana je podigla kredit u iznosu od 100.000 evra, sa rokom otplate od 15 godina. Međutim, pošto kredit nije sa fiksnom kamatnom stopom, već varijabilnom koja je vezana za tromesečni euribor, njoj se na svaka tri meseca obračunava iznos rate koji će plaćati. Prva tri meseca, rata joj je bila 660 evra.

Pročitajte još:

Međutim, kako je euribor bio u konstantnom porastu, prema poslednjem obračunu rate, koji se desio 31. decembra I kada je tromesečni euribor bio na nivou od oko 2,132 odsto , Draganina rata bila je čak 791 evro.

Njoj sledi još jedan obračun u martu, a zatim i u junu, kada će prema procenama stručnjaka tromesečni euribor biti na nivou od čak 3,4 odsto.

To znači da će njena rata do tada skočiti za čak 63 evra i dostići iznos od 854 evra.

“Ne znam dokle će ovo više ići. Uveravaju da inflacija usporava, da će I kamate stati sa rastom, ali eto sada imamo najavu da će euribor još skočiti. Samo čekam dan kada će mi rata doći na 1.000 evra. Nepodnošljivo je”, istakla je Dragana za naš portal.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, Evropska centralna banka mesecima unazad podiže ključne kamatne stope kako bi se izborila sa inflacijom. Rast euribora je direktna posledica rasta tih kamata.

Svi krediti koje građani Srbije imaju u evrima i sa promenljivim kamatnim stopama, vezani su za euribor, a najčešće se radi o stambenim kreditima.

Iako se vrednost euribora menja gotovo svakodnevno, na koliko će se menjati rate korisnika tih kredita, zavisi od ugovora koji građani sklope sa bankom. Tako se nekim građanima iznos rate menja na svaka tri meseca, odnosno četiri puta godišnje, a nekima na šest meseci, odnosno dvaput godišnje.

Foto:Shutterstock

Kada je u pitanju tromesečni euribor, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Što se tiče šestomesečnog euribora, usklađivanje rate obavlja se 30. juna i 31. decembra.

Na dan 25. januar, što je bio poslednji dostupan podatak u vreme pisanja ovog teksta, tromesečni euribor iznosio je 2,458 odsto, a šestomesečni 2,928 odsto.

BONUS VIDEO Ko ne mora, neka se kloni novih kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare