Foto: Shutterstock

Zbog rasta kamata na kredite, naročito one velike poput stambenih, građani su sve oprezniji kada je u pitanju donošenje odluke o ovakvoj vrsti zaduživanja. Naravno, svima koji se odluče na ovaj korak je u interesu da što bolje “prođu” i sebi obezbede što bezbolnije uslove zaduživanja i otplate kredita. Istraživali smo – kako i kada može da se pregovara o kamatama za kredit?

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić za Nova.rs kaže da građani treba da pregovore sa bankom počnu odmah, čim krenu u proces uzimanja kredita.

Pročitajte još:

“Kada ulazite u kredit, treba da vodite računa o svim elementima, a akcenat stavite na ono što vas u kreditu najviše zanima”, ističe Grubišić.

On ističe da građani treba da se raspitaju kod više banaka kako bi mogli da uporede uslove koje banke nude.

Zoran Grubišić Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

“I onda u banku, recimo tu u kojoj već imate račun i kod koje ste se već raspitali oko uslova za kredit, donesete ponudu iz druge banke. To se radi i banke to prihvataju, pa se onda pregovara o uslovima”, ističe Grubišić i dodaje da je svakoj banci u interesu da zadrži klijenta.

To koliko će banke biti spremne na kompromis, zaključuje naš sagovornik, zavisi od toga kakav je neko klijent i kakva su mu primanja.

Predsednik udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za Nova.rs ističe da je novac kao i svaka druga roba, pa tako i kredite banke prodaju kao robu.

Kako kaže, svaki klijent ima priliku da pregovara sa bankom pre zaključenja ugovora.

Vladimir Vasić Foto: Nova S

“Klijent dobija ponudu, pa ako je zadovoljan prihvata, a ako nije, traži poboljšanje iste. Nakon što se dogovori sa bankom, sklapa se ugovor i dobija se plan otplate gde su navedeni svi troškovi kredita – nominalna i efektivna kamatna stopa”, navodi Vasić.

On savetuje da, kao i kod svake kupovine, građani uvek uporede dve, tri ponude, pa onda izaberu onu koja im najviše odgovara.

“Savet je da građani uvek gledaju efektivnu kamatnu stopu jer je ona i kreirana od strane Narodne banke Srbije kako bi sve ponude bile uporedive”, zaključuje Vasić.

BONUS VIDEO Ko ne mora neka se kloni novih kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare