Foto:Shutterstock/Kidney Stone

Veće grada Niša usvojilo je danas odluku koja će omogućiti legalizaciju objekata pri čijoj su gradnji investitori premašili dozvoljenu spratnost za tri etaže, a do sada je legalizacija bila moguća samo u slučaju da je prilikom gradnje izgrađen sprat više od dozvoljenog.

Vršilac dužnosti načelnika gradske Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković rekao je da će jedan od osnovnih uslova za ozakonjenje objekata, kod kojih je spratnost prekoračena, biti vidljivost objekta na satelitskom snimku iz 2015. godine.

Zdravković je kazao da je odluka o povećanju spratnosti sa jedne na tri etaže doneta zbog toga što veliki broj građana koji su kupili stanove ne mogu da se usele u njih jer se investitor nije pridržavao dozvoljene spratnosti.

„Nama i kabinetu gradonačelnice obraćao se veliki broj građana vlasnika nelegalnih stanova jer su na neki način prevareni od strane investitora. Oni su kupovali stanove u objektima koji nisu bili izgrađeni, a kada su izgrađeni došlo je do odstupanja, zbog čega zgrade ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu“, naveo je Zdravković.

PROČITAJTE JOŠ

On je kazao da su stanovi u stambenim zgradama u kojima je prekoračena spratnost time postali neupotrebljivi.

Trenutno, dodao je Zdravković, u Upravi za građevinarstvo postoji dvadesetak zahteva skupština stanara za ozakonjenje objekata, ali će nakon donošenja pomenute odluke Gradskog veća, taj broj verovatno biti uvećan.

„Radi se o zgradama koje su nedovršene i predstavljaju i opasnost i ruglo za ovaj grad“, istakao je Zdravković.

Grad Niš je prošle godine povećao maksimalnu spratnost zgrada na svom području sa šest na osam etaža.

Odluka Gradskog veća o promeni Odluke o određivanju maksimalne spratnosti objekata na teritoriji Grada Niša u postupku ozakonjenja objekata, postaće ponovažna nakon što je usvoje i odbornici Skupštine grada Niša.

BONUS VIDEO „Mirjevo je sada Zlatibor za Zlatibor“: Nižu se brojni problemi sa gradnjom na poznatoj srpskoj planini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar