Foto: Shutterstock

Ruski državljani koji su došli u Srbiju nakon početka rata u Ukrajini, napravili su pravi haos na srpskom tržištu nekretnina. Cene kirija su otišle dotle da se stanovi po centru izdaju i za više od 1.000 evra, a stanovi na periferiji takođe dostižu neke nerealne iznose. Poslednjih nedelja priliv Rusa se smanjio, ali uprkos tome, naši sagovornici smatraju da kirije neće značajnije pasti još neko vreme.

Kako su nam nedavno otkrili agenti za nekretnine, tražnja od strane Rusa opala je u odnosu na pik koji se desio u oktobru, kada je priliv državljana ove zemlje bio najveći, a cene bile i dva do tri puta veće nego u martu.

Kako za Nova.rs ističe Miloš Mitić iz agencije City Expert, tačno je da je sada tražnja opala. Međutim, treba razmotriti još neke faktore.

Pročitajte još:

“Sada je decembar i tražnja je svakako manja zbog praznika. Tačno je da sada nema priliva Rusa, ali to ne znači da ih neće biti u narednim mesecima, a i Rusi koji su već došli su svakako i dalje u tim stanovima”, objašnjava Mitić.

Ali da li ovo blago usporavanje tržišta može zaista da dovede do značajnijeg pojeftinjenja kirija?

Da bi do ovoga došlo, smatra naš sagovornik, mora da nekoliko meseci traje ovakvo stanje kakvo je sad i kad je tražnja smanjena.

kirija
Foto: Shutterstock

“Trenutno je tražnja i dalje veća od ponude. Cene će u nekom momentu pasti, ali da će se vratiti na pređašnji nivo – teško. Očekujem da budu i dalje 20, 30 odsto više od prvobitnih”, zaključuje Mitić.

Konsultant za nekretnine Nikola Đogatović kaže da ne može da da procenu kakav je priliv ruskih državljana u Srbiju, ali što se kirija tiče, ima još sumornije prognoze. On smatra da će, sve i da se rat sutra završi, biti potrebno još godinu–dve da se situacija smiri.

„Firme su se preselile ovde. Plus, danas kad bilo gde u Evropi kažete da ste Rus, popreko vas gledaju. Takođe, biće vreme da se nakon rata Rusi reintegrišu u sve međunarodne institucije iz kojih su izbačeni“, dodaje Đogatović.

Što se tiče kirija u Srbiji, naš sagovornik smatra da neće biti dovoljno samo da ne bude novih priliva Rusa.

„Da bi se kirije spustile, potrebno je da ruski državljani koji su sada u iznajmljenim stanovima odu, kako bi ti stanovi bili prazni i ponuda velika“, zaključuje Đogatović.

Kakve stanove Rusi iznajmljuju?

Agentica za nekretnine Katarina Lazarević je za naš portal nedavno objasnila I kakve tačno stanove Rusi traže u Beogradu.

Foto: Shutterstock

“Oni traže isključivo stanove u centru grada, eventualno širem centru. Reč je o stanovima površine od 40 do 70 kvadrata”, navela je ona.

Lazarević je pojasnila da ruski državljani ove lokacije traže jer su im one najzgodnije zbog komuikacije, a periferiju, prirodno, i ne poznaju.

“Rusi ne idu ni u Borču, i u Ovču, ni na periferiju generalno”, istakla je Lazarević tom prilikom.

BONUS VIDEO Dijana Denčev: Strani državljani čine 60 odsto zakupaca stanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare