Foto:Zoran Lončarević; shutterstock

Decembar 2022: stan od 40 kvadrata u Borči izdaje se za 350 evra. Prošle godina isti takav stan na istoj lokaciji mogli ste da nađete za 130, maksimum 140 evra. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene kirija u proteklih godinu dana porasle za 30,1 odsto - ipak, u realnosti je poskupljenje dosta veće, skoro duplo.

Kako za Nova.rs kaže agentica za nekretnine Davorka Tasić, danas je situacija takva da kako kome treba, toliku cenu napiše i, nažalost, dobije je.

“Kirije su užasno porasle, to je nenormalno. Prošle godine ste 40 kvadrata u Borči mogli da izdate za 130, najviše 140 evra. Sada vlada veliki nesklad”, objašnjava naša sagovornica.

Pročitajte još:

Po centru – situacija je još gora. Stanovi se oglašavaju i za 800, 1000, 1.200 evra, pa i više.

Tasić navodi da su ti stanovi pre godinu dana mogli da dostignu tek upola manje od toga.

Borča, naselje, reportaža, ulica, zgrada, zgrade
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Imam utisak da zakupodavci koriste situaciju i da je sve ovo potpuno neprimereno. Za te pare koje traže ovde, možete da iznajmite i stan na Menhetnu”, zaključuje naša sagovornica i dodaje da, dokle god je interesovanja čak i za takve cene, one neće padati, budući da je reč o tržištu na kom, kao i na svakom, vlada zakon ponude i potražnje.

Podaci nepouzdani, želje stanodavaca pusti snovi

Sa druge strane, agentica za nekretnine Katarina Lazarević naglašava da je podatak o tome da su kirije rasle 30 odsto poprilično nepouzdan.

“Tačan podatak koliko su rasle kirije nema niko jer ne može na osnovu oglasa da se izračuna. Ne vodi se nigde evidencija ugovora o zakupu. S druge strane, sve je različito, od slučaja do slučaja i ne može se unificirati”, navodi Lazarević.

Sagovornica Nove.rs naglašava da nije isto da li se stan izdaje u centru ili na periferiji Beograda, Novom Sadu ili Kragujevcu. Dalje, cena zavisi i od kvadrature stana, opremljenosti, spratnosti, zgrade, centralnog grejanja…

“Dakle, mnogo parametara utiče na cenu i ono što je kvalitetno, dobro opremljeno i što se nalazi na dobrim lokacijama je uvek traženo. To su uglavnom stanovi od 40 do 70 kvadrata. Druga kategorija su stanovi od 70 do 100 kvadrata, treća stanovi preko 100 kvadrata, a kuće su zasebna kategorija”, navodi Lazarević.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Ipak, iako procenat poskupljenja ne može da se zna precizno, Lazarević ističe da primer stana u Borči oglašenom za 350 evra predstavlja “samo puste snove ljudi koji misle da kad neko nešto traži, mogu da prodaju ono što inače nikada ne bi prodali”.

Iako kirije jesu poskupele zbog dolaska velikog broja ruskih državljana u našu zermlju, naša sagovornica navodi da Rusi ne idu ni u Borču, ni u Ovču, ni na periferiju generalno. Oni traže isključivo stanove od 40 do 70 kvadrata u centru i širem centru grada jer im je tu zgodno zbog komunikacije.

Ko sada traži stan – u velikom je problemu

Oni kojima sada žele da iznajme stan, naročito u Beogradu, na velikoj su muci budući da su cene ovoliko porasle.

Andrej Lazić je oko tri i po godine živeo u stanu na Zvezdari koji je plaćao 250 evra. Međutim, vlasnici su u nekom trenutku odlučili da stan koriste za lične potrebe, zbog čega je on bio prinuđen da sa cimerkom traži novi stan.

Potraga je bila mukotrpna, a na kraju su se skućili blizu pijace Đeram.

Međutim, taj stan plaćaju 500 evra, zbog čega im duplo veći deo plate sada odlazi na kiriju.

„Trenutni stan plaćamo 500 evra, ali nismo mogli da nađemo jeftiniji. Lokacija nam je jako bitna pa nismo mogli da se pomeramo mnogo od starog stana, ali na današnje cene, duplo skuplja kirija predstavlja ogromno opterećenje“, navodi Andrej.

BONUS VIDEO Kirije rastu, zakupe im otkazuju: Imaju li podstanari pravo na zaštitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare