Foto:Vlada republike Srbije; Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povećao je cenu izgradnje objekata za međunarodnu izložbu Expo 2027 sa 12 milijardi evra na 18 milijardi evra i ukinuo tendere, pa će tu posao naći miljenici Srpske napredne stranke (SNS), rekla je danas penzionisana profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

„Predsednik Vučić je najavio izgradnju izložbenog prostora za Ekspo 2027, koja će koštati 18 milijardi evra, a možda i duplo više, ko zna. Pa ipak, nema ni pola godine kako je rečeno da će to koštati 12 milijardi evra“, rekla je Popović, komentarišući plan „Srbija 2027.- Skok u budućnost“, koji je sinoć predstavio Vučić.

Dodala je da se „predsednik unapred izvinio građanima za sve greške koje će napraviti, jer ‘ko radi, taj i greši’“.

Jedino, kako je rekla, Vučić nije stigao da objasni građanima, kako to da je na celom Kosovu i Metohiji evro postao jedina zvanična valuta.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Najavljene su, kako je istakla, četiri ključne promene, prvo, prosečna plata skače na 1.400 evra, drugo, Srbija će se ubrzano modernizovati, treća će biti izgradnja infrastrukture, a četvrta su industrijalizacija, poljoprivreda i životna sredina, „sve zajedno“.

„Šta će Srbija da pokaže tamo?“

Osnovna stvar, prema njenim rečima, ostaje nejasna, a to je šta će Srbija da prikaže na toj izložbi.

„Da je izložbu dobila Španija, a ne Srbija, koje bismo izvoznike tamo poslali? Naš prvi izvoznik je Ziđin majning, drugi Ziđin koper, a treći kineska HBIS grupa. Zatim je tu Mišlenov Tigar, pa Leoni, Henkel, Filip Moris, Gorenje… jesu li to te srpske firme čija ćemo dostignuća promovisati“, upitala je Popović.

Dodala je da će „po svemu sudeći, to biti samo nastavak subvencionisanja stranih investitora, ovoga puta u vidu njihove izvozne promocije“.

Sada će, kako je ocenila, Srbija da subvencioniše i njihov izvoz, a prednjačiće najveći izvoznici, Kinezi, što potvrđuje i tekst na sajtu vlade Srbije da je „tokom glasanja za izbor domaćina za Expo, podršku Srbiji dali predstavnici Kine, koji su zdušno navijali, zajedno sa delegacijom Srbije“.

Podsetila je da bi trebalo imati na umu da je pre nekoliko meseci donet poseban zakon kojim se Expo izuzima iz Zakona o javnim nabavkama.

„Sve će se raditi bez papira, po sistemu ‘dođeš mi – dođem ti“

„Pametno. Zar za svaku nabavku da se raspisuje tender. Ne dolazi u obzir. Predsednik je jasno rekao da je to skok u budućnost, dakle, sve će se raditi bez papira, po sistemu ‘dođeš mi – dođem ti’“, rekla je Popović.

Istakla je da je naselje Beograd na vodi „samo skup zgrada, koji Srbiji ne donosi ni dinara, a spavanje i ručavanje u tim zgradama ne povećava srpski bruto domaći proizvod (BDP), pa ga neće povećati ni Expo, barem ne na način kako bi se očekivalo“.

„Srpska privreda će rasti kroz građevinarstvo, koje će lako i jednostavno, bez Zakona o javnim nabavkama, uposliti sve SNS-ove miljenike i poštovaoce – i zavisnike“, rekla je Popović.

Dodala je da je „predsednik Vučić jasno i glasno najavio da će se ponovo u Srbiji razgovarati, a zatim i usvojiti plan o preradi litijuma“.

„Evo, rekao je Vučić, i kineska fabrika električnih automobila BYD, već je nadmašila ‘Teslu’, a ti automobili rade na litijumske baterije, pa zar to nije sjajna budućnost za Srbiju“, citirala je Popović predsednika i istakla da Srbiji kao odbrana ostaje jedino Aleksandar Jovanović – Ćuta i njegov Ekološki ustanak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare