Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Poslednjih godina isključivo su postojali trendovi povećanja cena nekretnina, a sudeći prema prognozama stručnjaka, zbog rata u Ukrajini troškovi će samo nastaviti da rastu. Do kada, to još uvek niko ne zna, ali građani do kraja godine ne treba da očekuju nikakvu bolju situaciju na tržištu.

Sveopšti rast cena od početka godine uticao je i na rast cena nekretnina, koje su nastavile da opterećuju budžet građana Srbije, a prema rečima stručnjaka za nekretnine do kraja godine ne treba očekivati da će doći do pada cena stanova.

Ovakvi trendovi prognozirani su znatno pre krize u Ukrajini, ali je rat samo dodatno doprineo da troškovi porastu. Dodatni pritisak na džepove potrošača tek će se osetiti ukoliko poskupe nafta, gas i inputi za proizvodnju.

Operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić rekao je da će u narednom periodu cene nekretnina nastaviti da rastu, ali da je veoma teško reći kada će doći do stabilizacije cena.

„Cene inputa za gradnju su rasle i pre samog rata u Ukrajini, ali trenutna situacija može da utiče na još veći rast usled poremećaja i u lancu snabdevanja. Ovaj domino efekat i destabilizacija privrednih aktivnosti zavisiće od brzine rešavanja krize i brzine povratka u normalne tokove kretanja robe i energetskih derivata“, rekao je Mitić.

Mitić je istakao da je mnogo ozbiljniji problem energetska zavisnost Srbije i dobrog dela Evrope od ruske nafte i prirodnog gasa.

„Destabilizacija ovog tržišta je jedan od ključnih problema koji bi mogao da utiče i na poremećaj tokova u celoj privredi. S obzirom na to da su goriva jedan od inputa koji značajno utiče na cenu i proizvodnju mnogih stvari, to kasnije utiče i na rast cena u realnoj prozivodnji”, objašnjava Mitić, čime potvrđuje tezu da bi sve to u ukupnom zbiru moglo da da skuplje cene nekretnina.

Kvadrat poskupeo za 500 evra, najskuplje cene na Vračaru, Starom Gradu i Savskom Vencu

Prosečna cena kvadrata stanova u novogradnji u Beogradu je u proteklih pet godina poskupela i više od 500 evra. Stan od 50 kvadrata u beogradskoj opštini Voždovac, mogao se 2017. godine kupiti za 75.000 evra, dok je danas za nekretninu iste površine potrebno izdvojiti oko 96.500 evra. To je za mnoge kojima je zaduživanje jedini način da se usele u svoj dom postalo nepremostiva prepreka, jer sada moraju da sakupe i više od 19.000 evra da bi dobili bankarsku pozajmicu.

Kada je reč o konkretnim opštinama, prema izveštajima Republičkog geodetskog zavoda, najskuplji kvadrati prodaju se na beogradskoj opštini Savski venac, gde prosečna cena kvadrata iznosi 3.328 evra.

Sa druge strane, i dalje se ispod 2.000 evra mogu naći stanovi na Mirijevu, Karaburmi, delovima Voždovca i Zemuna, ali i njihova cena raste zbog povećane tražnje ali i rasta cena sirovina. Za ovaj novac ne možete kupiti stan kod kondominijuma na Novom Beogradu, ali možete na pomenutim opštinama i delovima grada.

Bonus video: Stanovi za mame, olakšica ili kampanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar