Zašto su mali stanovi u Beogradu toliko skupi?

Biznis 23. jan. 202222:48 > 22:48
Podeli:
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Sveopšti rast cena u Beogradu još jednom je povećao cene nekretnina, a tradicionalno najviše se traže manji stanovi, od približno 50 kvadrata. Stručnjaci kažu da ovakve stanove traže radnici, studenti i mladi bračni parovi, podvlače da su računi manji jer je manja kvadratura i da ukoliko se poklopi cena i lokacija, ovakvi objekti "planu" za svega nekoliko dana.

Stanovi u Beogradu su poslednjih meseci sve skuplji. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u prestonici u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i stigla do iznosa od 2.080 evra. Odavno nije vest da je najskuplji kvadrat u centralnim gradskim opštinama poput Vračara, Starog grada ili Novog Beograda, ali sve su skuplje cene stanova i u prigradskim naseljima.

Na oglasima za nekretnine trebaju vam prave veštine da pronađete stan od 50 kvadrata, a da već nije kupljen ili izdat budući da je tražnja za ovakvim nekretnina u poslednjim mesecima eksplodirala. Popularne male stanove traže svi – mladi bračni parovi, studenti, profesori, direktori.

Operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić rekao je da je velika tražnja za malim stanovima u Beogradu i da njih najviše traže mladi bračni parovi, studenti iz unutrašnjosti, te da je razlog praktičnost i niža cena troškova.

“To sve objašnjava ekonomski zakon ponude i tražnje, jer je tražnja za takozvanim malim stanovima ogromna, a ponuda je praktično ista nego što je bila ranije. To pokazuje zbog čega su stanovi skupi, a za ovakvu investiciju je lakše naći kreditno sposobne kupce. Kada je reč o malim stanovima, njihova kvadratura je od 30 do 50 kvadrata i svi investicioni kupci se najčešće opredeljuju za ovakve nekretnine budući da se brže izdaje nego neki drugi tipovi nekretnina”, objašnjava Mitić za Nova.rs.

On dodaje da se za manje stanove opredeljuju bračni parovi, radnici, studenti, što znači da slika kupaca prilično šarena.

“Kada imate manji stan, manji su i dodatni troškovi. Investicioni kupci preferiraju manje stanove po centru, čime se povećava tražnja, a ponuda je i dalje na istom nivou. Kupci najčešće i traže stan do 50 metara kvadratnih, a bitno im je da imaju odvojenu spavaću sobu. Sa druge strane, svojim platama mogu da pokriju troškove infostana, računa i drugih izdataka”, ističe on.

Operativni direktor City Experta kaže da cena i dalje zavisi od lokacije, te da ukoliko se poklope cena i lokacija - stan će ekspresno biti prodat.

“Ako je cena blizu tržišne, odnosno da je realna i ukoliko se nalazi na lokaciji u blizini centra, stanovi se izdaju za svega sat vremena. Ista je situacija sa prodajom, kada se poklope cena i lokacija veoma brzo se takvi stanovi prodaju na tržištu. Ako stan od 55 kvadrata stavite na oglas u okviru kondominijuma na Novom Beogradu, najkasnije će te nedelje biti prodat”, zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar