Iako se budući mladenci raduju svom najvažnijem danu, oni se, pretpostavljamo, i hvataju za glavu zbog same organizacije venčanja i izuzetno velikih troškova koji su ove godine veći za nekih dvadeset odsto. Zbog toga se pojedini odlučuju na intimno slavlje u krugu najbližih, međutim ima i onih koji podižu kredite kako bi napravili gala proslavu koja ih košta, verovali ili ne, kao mali stan u Beogradu - oko 50.000 evra. Takav slučaj je bio sa Markom i Sanjom iz Beograda koji još uvek otplaćuju kredit koji su podigli da bi napravili svadbu.

Restoran odnosno svadbeni prostor, muzika, pevač i pevačica koji se dodatno naplaćuju, venčanica, odelo za mladoženju, cipele za oboje, burme, dekoracija, matičar…, predugačak je spisak stavki o kojima svaki mlada i mladoženja moraju da brinu i to nekoliko meseci pre svadbe.

Mnoge od njih se uglavnom plaćaju unapred, dok je neke moguće platiti nakon svadbe, od dobijenih poklon-koverti gostiju.

Marko i Sanja Smiljanić iz Beograda podelili su svoje iskustvo u vezi sa organizacijom svadbe koja ih je pre nepunih šest meseci koštala približno 30.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Morali su, kažu, da podignu kredit koji još uvek otplaćuju.

„Prošle godine je došlo do poskupljenja ugostiteljskih usluga, tako da je zakup restorana koštao mnogo više nego što smo očekivali, odnosno stolica po gostu je iznosila čak 42 evra. U tu cenu bila je uključena kompletna najraznovrsnija hrana, što nam je bilo veoma važno. Mi smo, naravno, doplatili oko 500 evra za mladenačku tortu na sedam spratova“, objašnjava nam Sanja.

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Kako kaže, za muziku su „pukli“ 10.000 evra. Orkestar je koštao 5.000 evra, ali su doplatili još toliko za pevača i pevačicu.

„Ne žalimo, muzika je bila sjajna, a i samo smo trećinu novca dali unapred, kao kaparu. Ostalo smo im iskeširali posle svadbe. Što se tiče venčanice, cipela, i mojih i Markovih, zatim njegovo odelo, moja šminka, fizura, nakit, to je takođe bilo ‘papreno’, iako tako ne deluje. Oko 5.000 evra smo potrošili na naš izgled. Tu je i dekoracija restorana koju smo platili 2.000 evra“, kaže ona.

Spisak gostiju 

Prva i osnovna stvar prilikom zakazivanja venčanja i svadbe jeste da se pronađe prostor. Međutim, prostor je uslovljen brojem gostiju koji mladenci zovu na proslavu, samim tim, taj broj gostiju „diktira“ mnoge druge obavezne stvari na jednoj svadbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Sale, restorani i splavovi za venčanja mogu se naći i za manji broj gostiju poput 50 zvanica, i za onaj veći do čak 1.000.

Cena po stolici u restoranima u Beogradu se kreće od minimalne cene od 35 evra po gostu do čak 100 evra po gostu, tako da za 200 zvanica biste morali da izdvojite od 7.000 do 20.000 evra.

Restorani obično nemaju opciju u kojoj mladenačka torta ulazi u cenu, zato je potrebno posebno organizovati omiljenu poslastičarnicu kako bi napravila tortu.

Cena mladenačke torte od 10 kilograma, što je dovoljno za 200 ljudi, obično iznosi od 150 do 400 evra, međutim taj iznos varira zbog dodatnih ukrasa koji mladenci traže.

Foto: Piero CRUCIATTI / AFP / Profimedia

Nakon što zakažu termin za svadbu, sledi jedan od najbitnijih i najodgovornijih za atmosferu na proslavi, a to je muzika.

Cena orkestra varira u zavisnosti od sastava, a neka najjeftinija varijanta iznosi oko 2.000 evra. Pevač i pevačica se, u većini slučajeva, dodatno naplaćuju za istu tu cenu.

Naravno, oni popularniji bendovi koštaju i do 10.000 evra.

I usluge matičara su poskupele za 12 odsto, verovali ili ne.

Cena opštinskog venčanja zavisi da li se stupate u brak u samoj zgradi opštine ili u restoranu kada matičar mora da izlazi na teren.

Taksa za venčanje u opštini je 380 dinara, dok za izlazak matičara je potrebno izdvojiti 12.000 dinara i određen dodatak za prelazak dužine puta veće od 5 kilometara.

Crkveno venčanje, pak, kreće se od 200 evra u zavisnosti u kojoj crkvi ili manastiru mladenci žele da se uzmu.

Venčanje Foto:Shutterstock

Nekada je kupovina venčanice bila mnogo bitnija od kupovine odela za mladoženju, međutim, danas se situacija malo promenila.

Naime, u poslednjem periodu mlade se odlučuju za iznajmljivanje ili šivenje svoje večanice mnogo više nego za kupovinu iste, dok je mladoženjama odabir odela postao značajno bitan.

Iznajmljivanje venčanice se kreće od 500 do 2.000 evra, dok za kupovinu bele haljine iz snova je potrebno izdvojiti od 2.500 do čak 12.000 evra.

Takođe, za propravni aksesoar mlade poput vela, rukavica, dijademe i haltere potrebno je izdvojiti od 100 do 500 evra.

Neretko mlade se odlučuju i za haljinu koja je namenjena veselju, tako da kupuju i drugu venčanicu za koju je potrebno izdvojiti od 150 do 300 evra.

Takođe, odelo za mladoženju može se naći od 250 evra, a za one koji imaju istančan ukus cena ide i do paprenih 2.000 evra. Obuća za mladu se kreće od 50 do 250 evra, dok za mladoženju je to nešto više od 100 do 300 evra.

Venčanje Foto:Shutterstock

Pored haljine i odela, mladenci moraju da zakažu i određene tretmane kako bi zasenili sve.

Šminkanje mlade kreće se od 100 evra do čak 250 evra, dok frizura za mladu obično iznosi od 50 do 200 evra.

Sporedne, ali skupe stvari

Restorani često imaju ugovor sa određenim fotografskim studijima, te su mladenci u obavezi sa sarađuju sa njima. Ipak, postoje i oni koji odabir fotografa prepuste mladencima.
Paketi koji obično budu u ponudi su izrada fotografija, samo slikanje fotografija i kombinacija fotografisanja i snimanja kamerom. Cena fotografskih usluga obično se kreće od 900 do 2.500 evra.

Kao znak večne ljubavni, mladenci nakon sklapanja braka stavljaju burme koje nisu ni malo jeftine. Bilo da se radi o belo, žutom ili roze zlatu, komplet burmi se kreće od minimalno 500 do čak 4.000 evra.

Šator sa hladnjačom za 200 gostiju 300 evra

Svadbe, ali i bilo koje druge proslave, definitivno su najskuplje u Beogradu.

U poslednje vreme, međutim, postale su popularne i svadbe ispod šatora.

Za razliku od srpske prestonice gde iznajmljivanje šatora sa potrebnim nameštajem košta oko 4.000 evra za 200 gostiju, u unutrašnjosti je ta cena mnogo manja.

Foto:Shutterstock

Cena iznajmljivanja šatora varira u zavisnosti od broja gostiju, kao i od toga da li mladenci uzimaju u zakup i hladnjaču.

„Tematska venčanja“ ispod šatora od 15.000 do 50.000 evra

Iz jednog beogradskog Ivent centra koji se bavi organizacijom venčanja i iznajmljuje šatore i svu prateću opremu, za Nova.rs kažu da je „tematsko venčanje“ na otvorenom veliki projekat u kome mora da bude uključeno mnogo ljudi iz raznih oblasti.

„Koliko košta organizacija jednog tematskog venčanja nemoguće je reći unapred jer tu postoji mnogo faktora koji određuju iznos. Imajući u vidu da su to venčanja na otvorenom ona koštaju četiri puta više nego obična venčanja i to iz opravdanih razloga. Pa se tako cena kreća od 15.000 do 50.000 evra“, kažu organizatori.

BONUS VIDEO: Čuvanje tradicije u Bogatiću – Mačvanska svadba i običaji stari više od jednog veka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar