Foto: Shutterstock

Analitički tim Blumberg Adrije očekuje da će srpska privreda ove godine ostvariti rast od 2,6 odsto, dok za sledeću godinu prognoziraju usporavanje rasta na 1,3 odsto, objavljeno je na portalu te medijske kuće rs.bloombergadria.com.

Prema proceni analitičara Blumberg Adrije, Srbija će u ovoj godini najsporije rasti u poređenju sa ostalim državama Adrija regiona.

Za Sloveniju oni prognoziraju rast BDP od 6,1 odsto, Hrvatsku 5,8 odsto, Bosnu i Hercegovinu 3,5 odsto, Severnu Makedoniju 3,1 odsto dok za Srbiju prognoziraju rast od 2,6 odsto.

Među razlozima za usporavanje rasta privrede Srbije analitičari Blumberg Adrije navode smanjenje potrošnje stanovništva zbog visoke inflacije, kao i sporiji rast izvoza.

Pored projekcije rasta BDP Srbije u 2022. godini od 2,6 odsto i prognoze da će u 2023. rast biti 1,3 odsto, analitičari Blumberg Adrije procenjuju da će prosečna inflacija u našoj zemlji ove godine biti 11 odsto, dok za sledeću godinu prognoziraju prosečni rast cena od 7,3 odsto.

Kada je reč o tržištu rada, ocenili su da ono pokazuje relativnu otpornost s obzirom na malu ponudu radne snage, a to će, kako kažu, „gurati privrednu aktivnost da ide dalje“.

U ovoj godini, procenjuju da će stopa nezaposlenosti u Srbiji prema metodologiji Svetske organizacije rada biti 10 odsto, a u sledećoj godini prognoziraju pad stope nezaposlenosti na 9,8 odsto.

Ukazali su da će rast izvoza iz Srbije biti slabiji, kao rezultat opšteg pada proizvodnje u Evropi, i ocenili da Srbija ne može da prođe neoštećena, s obzirom da su njeni najveći spoljnotrgovinski partneri članice Evropske unije.

Predviđaju i da će se iduće godine nastaviti priliv investicija, ali mnogo sporijim tempom nego ove godine, s obzirom na porast kapitalnih troškova i urušavanja investicionog poverenja na globalnom nivou.

Analitičari Blumberg Adrije ipak vide oporavak srpske privrede u 2024. godini, a njihova prognoza zasnovana je na pretpostavkama da će se lična potrošnja stanovništva povratiti, kao i da će doći do većih investicija, objavljeno je na portalu rs.bloombergadria.rs.

BONUS VIDEO – GOST Dnevnika TV Nova S: Miodrag Zec – Profesor ekonomije u penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar